مطالعه و ارزیابی مکانیابی صنایع و آسیب پذیری آن از منظر پدافند غیرعامل

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن علمی پدافند غیر عامل ایران، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_APDI-1-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین خانی

کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری و منطقه ای، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

شیما مظفری

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت شهری، دانشگاه نور طوبی، تهران، ایران

چکیده

اقدامات دفاع غیرعامل شامل اصول اساسی و ملاحظاتی است که در اغلب کشورهای جهان، این اصول و ملاحظات با کمی اختلاف پذیرفته شدهاند ولی شیوه به کارگیری آنها ابتکاری، هنرمندانه و خردمندانه است نه اینکه کلیشه ای باشد به همین دلیل وسعت هر اصل به خلاقیت های فکری افراد و شرایط زمان و مکان بستگی دارد و بعضا حد و مرزی برای این اصول نمی توان تعیین کرد و لذا در حد غیر قابل تصوری در نحوه بکارگیری اصول دفاع غیرعامل متنوع میباشند. پدافند در مفهوم کلی، دفع، خنثی کردن و یا کاهش تاثیرات اقدامات آفندی دشمن و ممانعت از دستیابی به اهداف خودی است. پدافند به دو بخش تقسیم می شود: 1 - پدافند عامل 2 - پدافند غیرعامل. مطالعه نحوه توزیع و پراکنش صنایع در نواحی مختلف کشور نشان میدهد که در مکان یابی و توزیع کارگاههای صنعتی بزرگ، بیش از آن که به عوامل جغرافیایی و محیطی و یا ضوابط منطقه ای توجه شود، عوامل اقتصادی و ملاحظات سود و سرمایه (صرفه مقیاس) مورد توجه قرار گرفته است. از سویی دیگر، نحوه توزیع صنایع در کشور نشان دهنده آن است که تطابق جغرافیایی وسیعی میان مراکز جمعیتی و تمرکز صنعتی دیده میشود. در واقع میان مراکز جمعیتی و مراکز صنعتی نوعی کنش و همبستگی متقابل وجود دارد. صنایع، از یک سو، به مراکز پر جمعیت جذب میشوند و از سوی دیگر خود به تمرکز بیشتر جمعیت کمک میکنند. در حال حاضر قطبها و محورهای صنعتی کشور تا حدود زیادی با قطبها و محورهای جمعیتی کشور همسویی و هماهنگی دارند. در این پژوهش سعی بر آن است تا با مطالعه اصول و ملاحظات دفاع غیرعامل، تهدیدات و آسیب پذیری های احتمالی در ارتباط با صنایع و مکانیابی آنها از نگاه دفاع غیرعامل استخراج شده و پیشنهاداتی در این زمینه ارائه گردد.

کلیدواژه ها

پدافند غیرعامل، صنایع، مکانیابی، آسیب پذیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.