امکان سنجی استفاده از فناوری بیوگاز در روستای رزجرد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: UUSD01_1080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 648
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم علیجانی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی قزوین

حسین مدی

استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین، دانشکده معماری

چکیده

مروری بر پژوهش های انجام شده در زمینه ی توسعه ی کشور در سال های اخیر، موید اهمیت و لزوم توجه به توسعه پایدار روستایی به عنوان یکی از ارکان زیربنایی توسعه پایدار شهری و ملی است. با دقت در آسیب شناسی روستاهای امروزی با مقولاتی چونمعضلات کالبدی، اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی، زیست محیطی و تامین انرژی مواجه می شویم. دقت در هریک از مشکلات مذکور و ارایه پیشنهادات مناسب می تواند گامی در راستای بهبود کیفیت و ماهیت روستاها کشور بوده و زمینه رشد و رونق مجدد روستاها را فراهم آورد. با توجه به اینکه امروزه تامین تمامی و یا بخشی از انرژی مصرفی جوامع انسانی، از منابع انرژی تجدیدپذیر، یکی ازاصول توسعه ی پایدار به شمار می رود، مساله و هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی استفاده از فناوری بیوگاز برای تامین بخشیاز انرژی مصرفی جوامع روستایی کشور با زمینه ی دامداری، از یک منبع انرژی ارزان قیمت و حل مشکلات زیست محیطی ناشی از عدم مدیریت صحیح جمع آوری و دفع فاضلاب و فضولات روستایی است. علاوه بر آن، استفاده از بیوگاز علاوه بر تامین بخشی از انرژی روستایی و حل معضلات زیست محیطی، می تواند از لحاظ اقتصادی و اجتماعی نیز مزایای قابل توجهی را برای جمعیتروستایی کشور به همراه داشته باشد. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفتهاست که در بخش اول آن با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای، به معرفی اجمالی فناوری بیوگاز و مزایای استفاده از آن در مقیاس روستایی پرداخته، سپس در بخشدوم، برای عینی ساختن نتایج حاصل از بکارگیری این فناوری در مقیاس روستایی و تخمین میزان صرفه جویی انرژی، امکان استفاده از این فناوری در روستای رزجرد مورد بررسی قرار گرفته است. در این بخش پس از انجام مطالعات میدانی و انتخاب احداث واحدهای مشترک بیوگاز برای هر 5 خانوار، به منظور تخمین میزان صرفه جویی انرژی از دو روش استفاده شده است. در روش اول%11/ میزان صرفه جویی بر اساس میزان کنونی مصرف انرژی خانوارهای روستایی در بخش های پخت وپز و تامین آب گرم، حدود 77بدست آمد. در روش دوم درصد صرفه جویی بر اساس میزان مصرف در بخش های مختلف پخت وپز، تامین آب گرم مصرفی و گرمایش بنا براساس استانداردها و مقررات ملی مورد ارزیابی قرار گرفته است. محاسبات انجام شده نشان داد که استفاده از فناوری 1% الی 55 % صرفه جویی در میزان مصرف انرژی / بیوگاز با اصلاح الگوی مصرف و استانداردسازی ساختمان ها می تواند سبب 77 خانواده های روستایی شود

کلیدواژه ها

فناوری بیوگاز، تامین سوخت روستا، فضولات دامی، روستای رزجرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.