بررسی تاثیر رنگ و نور برکاهش استرس کودکان در طراحی فضای درمانی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: UUSD01_1025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2018
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی علیرضایی

استادیار، دانشکده معماری، موسسه غیرانتفاعی دیلمان لاهیجان، ایران؛

افشین عموزاده

استادیار، گروه معماری، دانشکده معماری و هنر دانشگاه گیلان، ایران

آرزو پورحسن

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده معماری، موسسه غیرانتفاعی دیلمان لاهیجان، ایران؛

چکیده

فضاهای درمانی به عنوان یکی از اصلی ترین مبادی و احتیاجات در امور بهداشت و درمان جامعه بوده است . معماری به هر منظورکه باشد فقط در صورتی می توانند کاملاً مفید واقع گردد که فضاهای مختلفی، براساس نیازهای استفاده کنندگان در جهت بهبود وتسریع فعالیت های گوناگون پدید آورد. دانشمندان در تحقیقات خود سعی بر آن دارند تا از تاثیر رنگ و نور در میزان سلامتی کودکان استفاده نمایند، زیرا کودکان تحت تأثیر آموخته های خود قرار ندارند و این مسئله موجب به حداقل رساندن عوامل بیرونی است. از آنجایی که در طراحی فضاهای درمانی با توجه به عملکرد آن ، بیشترین تاثیر به عهده شاخصه های نور، رنگ و همچنین ایجاد فرم هایتاثیر گذار بصری می باشد، استفاده از عناصری مانند تابلوهای نقاشی و تصاویری زیبا از طبیعت در اتاق های بیماران و راهروهایمنتهی به بخش های مختلف درمانی در جهت القای حس آرامش، امنیت و تحریک احساسات بصری و همچنین ایجاد ارتباط فضایی و چشم انداز به فضاهای مختلف داخلی و یا طبیعت و مناظر محوطه خارجی فضا های درمانی به منظور ایجاد آرامش و کاهش استرس،می تواند در تسریع روند درمان و افزایش روحیه بیمار تاثیر بسزایی داشته باشد. در این تحقیق با رویکردی نظری و روش توصیفی _ تحلیلی به گردآوری داده ها با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی به تجزیه و تحلیل مولفه های نور و رنگ در مراکز درمانی پرداخته شده است. نتایج حاصل بیانگر آن است که رنگ و نور در فضا درمانی به عنوان عامل مؤثر در روند بهبود بیماران و افزایش بازدهی فضای درمانی، ایجاد فضای آرامش وکاهش استرس برای بیمار مهیا خواهد شد.

کلیدواژه ها

رنگ، نور، فضای درمانی، کاهش استرس،کودکان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.