تأثیر خلق فضاهای عمومی به منظور رعایت حریم خلوت در محله های کم درآمد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: UUSD01_0941
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 431
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه جعفرمحمدی

دانشجوی دکتری معماری دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

یکی از شاخصه های محله های کم درآمد، تراکم بالای آنهاست. بررسی نشان می دهد، افزایش تراکم مسکونی می تواند بر امنیت ساکنین هم اثرات مثبت و هم منفی داشته باشد. تمرکز ساکنین و مراجعه کنندگان از یک سو می تواند امکان مراقبت و کنترل ساکنین بر رفتارهای ناهنجار اجتماعی را میسر سازد و از سوی دیگر می تواند مزاحمت های اجتماعی را ایجاد کند. توجه به خلق فضاهای عمومی در محلات در عین رعایت و حفظ خلوت هر واحد مسکونی از اهمیت زیادی برخوردار می شود و می تواند در کاهش جرائم و افزایش امنیت این خانه ها و محلات بسیار مفید واقع شود.مقاله حاضر سعی دارد تا به اهمیت خلق فضاهای عمومی علی الخصوص در محله های ارزان قیمت با تراکم بالا و تأثیر آن بر بالا رفتن امنیت ساکنین که موجب حفظ حریم و خلوت انسان در زیستگاهش می شود، بپردازد. مسیر پژوهش مقاله این است کهنخست به بررسی نظری مفهوم خلوت و کارکردهای آن پرداخته می شود. سپس خصوصیات و ماهیت فضای عمومی حیات جمعی محله بیان خواهد شد و در نهایت به تأثیر خلق فضاهای عمومی در جهت ایجاد حریم و خلوت خانواده ها پرداخته خواهد شد. روش پژوهش، استدلال منطقی، همجنین مورد پژوهیCASE STUDY بر روی برخی خانه های پر تراکم است. دستاورد اینمقاله آن است که در قرن حاضر دهه نهم قرن 41 جمعیت قابل توجهی در محله های کم در آمد در خانه هایی با تراکم های بالا به سر می برند. اگر همانند تاجرین برده به انسان ها نگاه گردد؛ و تصور نیازهای فضایی آن ها صرفاً در محدوده بدن آن ها در نظر گرفته شود، در این صورت توجهی به اثرات ازدحام نمی شود، اما اگر آنها را موجوداتی بدانیم که توسط یک سری حباب های نامرئی که دارای ابعاد قابل اندازه گیری هستند، احاطه شده اند؛ می توان به معماری این محلات با دیدی جدید نگریست.

کلیدواژه ها

خلوت، فضای عمومی، محله های ارزان قیمت پرتراکم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.