مکان یابی و پهنه بندی بافت فرسوده شهری با استفاده از RS و GIS مطالعه موردی : آران و بیدگل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: UUSD01_0722
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثریا نوریان

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا وبرنامه ریزی شهری،دانشگاه پیام نورفردوس،ایران

چکیده

بافت های فرسوده شهری همواره از مشکلات و معضلات اساسی مدیریت شهری به شمار رفته و مفهومی است که در سالهای اخیر وخصوصاً در نیمه اول دهه هشتاد پس از زلزله بم تمرکز توجه مسوولان شهری را به خود اختصاص داده است. تا کنون آمارهای متفاوتیدرباره میزان بافت فرسوده موجود در کشور ارائه شده است. در این تحقیق از روش توصیفی جهت مرور منابع و تحقیقات پیشین ،تعریف مفاهیم و تدوین مبانی نظری با بهره گیری از مقالات ، کتاب و اینترنت استفاده می شود . همچنین از روش توصیفی - تحلیلی جهت مکان یابی و پهنه بندی بافت های فرسوده شهری آران و بیدگل از نرم افزارهای GIS و Google Earth استفاده می شود .بافت های فرسوده یکی از انواع مختلف بافت های آسیب پذیر شهری هستند که به دلیل فرسودگی کالبدی، برخورداری نامناسب ازدسترسی سواره، تأسیسات خدماتی و وجود زیرساختهای شهری آسیب پذیر، ارزش محیطی و اقتصادی پایینی دارند . امروزه به کارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی به عنوان ابزاری قوی برای برنامه ریزی و کمک به مدیریت شهری بهینه، رواج بسیاری یافته است. مساحت کل بافت فرسوده شهر آران و بیدگل12/33 هکتاری می باشد . یعنی این شهر با مساحتی در حدود 099 هکتار دارای 7/3 درصد بافت فرسوده می باشد . نمودار و نقشه کاربری اراضی نشان می دهد که اکثر کاربری ارضی مربوط به بافت فرسوده شهر آران و بیدگل را مناطق مسکونی و مذهبی در برمی گیرد . می توان گفت اکثر بخش های بافت فرسوده شهر آران و بیدگل که کاربری مسکونی تشکیل می دهد نوع تملک آنها به ترتیب ملکی و اجاره ای می باشد و با توجه به اینکه در بافت فرسوده کاربری مذهبی مساجد ، حسینیه ، تکایا ، امامزاده هم زیاد دیده می شود می توان وقفی را هم به آن اضافه کرد . با مشاهده میدانی که از بافت فرسوده شهر آران و بیدگل داشتیم همه چیز گویا و نشان دهنده این است که بافت از لحاظ کالبدی وضع مناسبی ندارند چون بیش از 09 تا 79 درصد از ساختمان های بافت ، مصالح آنها قدیمی است . به گونه ای که اکثر مصالح بافت را خشت و چوب و گل در برمی گیرد در نتیجه بافت از لحاظ کالبدی دچار فرسودگی شده است

کلیدواژه ها

بافت فرسوده ، مکان یابی ، پهنه بندی ، GIS و Google Earth ، آران و بیدگل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.