ویژگی های کالبدی مسجد بر مبنای ارتقاء تعاملات اجتماعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: UUSD01_0576
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 911
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید شیری گرمی

کارشناس ارشد معماری- دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

در تمدن اسلامی و در شهر اسلامی پیوندی ناگسستنی بین زندگی مادی و معنوی وجود دارد، پیوندی که تداعی کننده عدم جدایی بین شهروندی، اقتصاد و مذهب است. مهمترین عنصر تامین کننده این پیوند در شهر اسلامی مسجد می باشد که عامل ارتباطدهنده مردم با یکدیگر است. اما از آنجائیکه غالب مساجد در دهه های اخیر برای فعالیت های اجتماعی طراحی نشده اند، لذا به ندرت می توانند پاسخ گوی نیازهای اجتماعی جامعه باشند، بنابراین مساجد تنها به عنوان مراکز انجام شدن مراسمات مذهبی عمل کرده و اکثر عملکردهای خود را از دست داده اند. لذا در این مقاله سعی می شود تا به مطالعه و بررسی نحوه ی تاثیر گذاری مساجد بر افزایشتعاملات اجتماعی پرداخته شود. برای اینکه مساجد بتوانند به این مهم دست پیدا کنند نیازمند تامین دو دسته کارکرد کالبدی و محتوایی هستند. کارکرد های کالبدی مربوط به ارتباطات فضایی و کارکردهای محتوایی مربوط به مدیریت و برنامه های فرهنگیمسجد می باشد. در اینجا تاکید بر کارکرد کالبدی مسجد در دو حوزه بیرونی و درونی خواهد بود که در آن نوع و ارتباطات برونی ودرونی مساجد بررسی و تحلیل می شود. روش تحقیق به صورت تاریخی- تفسیری و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است که در آن به مطالعه و بررسی مساجد از دیدگاه اسلام و نمونه عینی آن در مسجد پیامبر و مساجد ایرانی پرداخته و ارتباط و کارکردهای درونی و برونی آن مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار می گیرد. نتیجه این پژوهش ارائه راه کارهای عملی به منظور دست یابی به پویایی اجتماعی مساجد و بازآفرینی دوباره نقش آن به عنوان یک مفصل اجتماعی و ارتقا دهنده تعاملات اجتماعی خواهد بود

کلیدواژه ها

شهر اسلامی، مسجد، تعاملات اجتماعی، کارکرد کالبدی- فضایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.