نقش شهرهای کوچک در متعادل سازی توزیع فضایی جمعیت شبکه شهری ایران
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: UUSD01_0367
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 816
نویسندگان
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی
مشاور جوان سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد
دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی نقش شهرهای کوچک در متعادل سازی توزیع فضایی جمعیت شبکه شهری ایران طی دوره 5331 تا 5331 صورت پذیرفته است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و روش جمع آوری داده های پژوهش، اسنادی-کتابخانه ای می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل رتبه- اندازه تعدیل یافته و مدل آنتروپی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در ایران در نیم قرن اخیر، توسعه سرمایه داری در چارچوب اقتصاد متکی به نفت سبب رکود بخش کشاورزی و رشد شهری گردیده است. حاصل این پویش از میان رفتن نقش شهرهای کوچک می باشد. مبانی تئوریکی در رشد و توسعه شهرها، واقعیت های ملی- منطقه ای و درجه توسعه یافتگی و عملکردها، گرایش های متعادل سازی توزیع فضایی جمعیت از جمله تقویت شهرهای کوچک را هدایت و سطوح موفقیت یا عدم موفقیت در این زمینه را توجیه می نمایند. بکارگیری مدل رتبه اندازه تعدیل یافته در شبکه شهری ایران در 7 دوره سرشماری نشان داد که به جز سرشماری 5331 ، در تمامی دوره ها تعدادو جمعیت شهرهای کوچک در واقعیت در مقایسه با وضعیت پیشنهادی بر اساس مدل کمتر بوده است. و این روند به جز در دهه 1365-1375 در تمامی دوره ها رو به افزایش بوده است. همچنین از کاربرد این مدل مشخص گردید که در سرشماری های 5331 به بعد، تعداد شهرهای کوچکی که دارای مازاد جمعیت بوده اند نسبت به تعداد شهرهای کوچکی که دارای کمبود جمعیتبوده اند، بیشتر است. همچنین از بکارگیری ضریب آنتروپی در شبکه شهری کشور با احتساب شهرهای کوچک و بدون احتساب آن ها مشخص گردید که در تمامی دوره ها، وجود شهرهای کوچک به متعادل تر شدن شبکه شهری ایران کمک کرده استکلیدواژه ها
شهرهای کوچک، توزیع فضایی جمعیت، شبکه شهری، تعادل، ایرانمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.