ارزیابی تنش خشکی و سطوح مختلف ماسه بادی بر عملکرد کمی و کیفی کلزای پاییزه در سیستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی یافته های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF01_134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 733
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرناز زرگری

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

عیسی خمری

استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

مهدی دهمرده

استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

چکیده

پدیده خشکی و خشکسالی در جهان با توجه به نقشه های اقلیمی و هواشناسی هر روز رو به گسترش است لذا یکی از مهمترین عواملی که باعث کاهش تولید گیاهان زراعی در سراسر جهان بخصوص مناطق خشک و نیمه خشک نظیر سیستان می شود کمبود آب در مراحل رشد است به این منظور بررسی ارزیابی تنش خشکی و سطوح مختلف ماسه بادی بر عملکرد کمی و کیفی کلزای پاییزه آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 93-1392 در مزرعه آموزشی - پژوهشی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل مورد بررسی قرار گرفت. عامل اصلی تنش خشکی در سه سطح شامل : 50 (D1) و 100 (D2) و 150 (D3) میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر و عامل فرعی سطوح مختلف ماسه بادی شامل : شاهد (S1) و 100 (S2) و 200 (S3) تن در هکتار در نظر گرفته شد. تنش خشکی باعث کاهش 8/6، 19/5، 9/1 و 20/6 درصدی تعداد خورچین در بوته ، تعداد دانه در خورچین ، درصد روغن و عملکرد دانه نسبت به تیمار عدم تنش خشکی شد. کاربرد ماسه بادی باعث افزایش صفات مورد نظر نسبت به تیمار شاهد شد به طوری که کاربرد 200 و 100 تن در هکتار ماسه بادی به ترتیب میزان درصد روغن و عملکرد دانه را به میزان 10/2 و 17/9 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. در مجموع با توجه به نتایج استفاده از ماسه بادی از طریق افزایش رطوبت قابل دسترس خاک باعث بهبود صفات رشد و در نتیجه آن عملکرد بیشتر کلزا را در پی دارد.

کلیدواژه ها

تنش خشکی، درصد روغن، عملکرد، کلزا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.