استفاده از فیزیک آماری در صنعت نفت با کاربرد و بهینه سازی تئوری پرکولاسیون در پیش بینی زمان میانگذر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهارمین همایش علمی مخازن هیدروکربوری و صنایع بالادستی علوم و صنایع وابسته
  • کد COI اختصاصی: RESERVOIR04_099
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1013
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی شگفت فرد

فوق لیسانس مهندسی مخازن، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

محمود خردو

فوق لیسانس مهندسی مخازن، شرکت نفت فلات قاره

سیدمحمد زمانزاده

دکترای زمین شناسی، جهاد دانشگاهی شهید بهشتی

چکیده

تئوری پرکولاسیون یک روش جدید بر مبنای ریاضی عمومی است که در تخمین و پیش بینی پارامترهای مخزنی کاربرد دارد. مزیت این روش بیشتر زمانی است که مخزن در اوایل دوره تولیدی خود است؛ به عبارتی دیگر داده های مخزن محدود می باشد. در این صورت می توان پارامترهای مخزنی همچون تراوایی مؤثر، زمان میان گذر و رفتار تولیدی بعد از زمان میان گذر را تخمین زد. در این مقاله، از رابطه ریاضی مربوط به تخمین زمان نفوذ سیالات تزریقی به درون چاه تولیدی -برگرفته از تئوری پرکولاسیون- استفاده شده و پارامترها و ضرائب این رابطه جهت کاربرد بیشتر این تئوری در میادین ایران، تغییر و بهینه گردید. هدف اصلی این است که نشان داده شود هنگام استفاده از روش پرکولاسیون در یک مدل واقعی، نتایجی همانند نتایج متعارف و وقت گیر شبیه-سازی، اما به شیوه ای بسیار سریع تر قابل دستیابی است. در نتیجه، از این گونه روش های مبتنی بر تخمین سریع ریسک، می توان در شرایط مهندسی عملی و کاربردی برای کمک به تصمیم گیری های مدیریتی میدانی همچون پروژه های حفاری و تعیین موقعیت چاه با توجه به زمان میان گذر تخمین زده شده از این روش استفاده کرد.

کلیدواژه ها

زمان میان گذر، ماسه سنگ ، نسبت خالص به ناخالص ، شبیه سازی، تئوری پرکولاسیون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.