اهمیت بررسی آسیب پذیری زیست محیطی سواحل در تصمیم گیری های مدیریتی درجهت توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پدافند غیر عامل در علوم دریایی
  • کد COI اختصاصی: NCPDMS01_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 720
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا سارایی

مدرس دانشگاه پیام نور واحد ایلام

عرفان بیگ زاده

اعظم شیرالی زاده

چکیده

با توجه به این که نواحی ساحلی تولید کننده منابع زیستی بوده و فرایند های حمایت کننده ای را که به طور قطع برای محیط زیست محلی،منطقه ای و جهانی مهم می باشد را در بر میگیرد لذا راهکار هدایت توسعه اقتصادی اجتماعی در مناطق - ساحلی با استفاده از کارآمدترین وسازگارترین معیارهای حساسیت گذاری مناطق ساحلی خواهد بود که این روش برای برنامه ریزی و مدیریت در مناطق با صرفه تر و کارآمدتر است. تا به کمک آن زمینه توسعه مدیریت موثر نواحی ساحلی با هدف تضمین حفظ و حراست، احیا و ترمیم، استفاده خردمندانه، شناخت، درک و بهره جوئی پایدار از مناطق ساحلی فراهم گردد. این واقعیت ضرورت توجه ویژه به حفاظت از مناطق ساحلی را نشان می دهد. از زمانی که آثار منفی فعالیت های توسعه ای سواحل بخصوص بخش اجتماعی و زیست محیطی نمایان شد. دغدغه خاطر محققان محیط زیست را فراهم کرده است که دولتها و کشورها می توانند با بررسی و تعیین حساسیت زیست محیطی مناطق مختلف در ارتباط با توسعه انتخابی آن منطقه و تدوین قوانین و مقرارت مناسب در جهت حفظ محیط زیست، به توسعه پایدار بپردازند. در تحقیق حاضر سعی شده است با بررسی عوامل مختلف مورد استفاده در مدل های تعیین میزان آسیب پذیری زیست محیطی سواحل به اهمیت این موضوع در تصمیم گیری های مدیریتی پرداخته شود. یکی از اهداف فرایند بررسی حساسیت در سواحل عینیت بخشیدن به توانایی سواحل برای انتخاب مناطق تحت حفاظت در ناحیه ساحلی به شمار می رود. در پایان با توجه به نقشه بندی آسیب پذیری محیط زیستی سواحل با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS که اثرات زیست محیطی احتمالی انواع کاربری سرزمین یا توسعه را در فضای جغرافیایی نشان می دهد و امتیازات داده شده می توان راهکارهای اساسی را برای حفظ محیط زیست، افزایش فعالیت بهینه و توسعه پایدار ارائه نمود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در سواحل نقاط قوت نسبتاً خوبی وجود دارد که می توانند باعث حفظ محیط زیست و به طبع آن باعث افزایش توسعه پایدار شوند. اما از نظر نقاط ضعف نیز وجود برخی عوامل منفی تأثیر گذار باعث آسیب رساندن به محیط ساحلی می شود که در صورت استمرار و عدم توجه به این نقاط ضعف، باعث زیان های جبران ناپذیر به محیط زیست سواحل می شود. از نظر نقاط فرصت نیز با توجه به عوامل یاد شده و مدیریت اجرایی قوی می توان شرایط مناسبی را برای توسعه های مختلف فراهم نمود به نحوی که شرایط زیستی منطقه به بهترین نحو حفظ شود و به بهترین و پایدارترین توسعه منجر گردد. تهدیدهای موجود در منطقه را نیز می توان با شناسایی و سامان دهی به سمت و سوی مناسب سوق داد

کلیدواژه ها

آسیب پذیری، محیط زیست، سواحل، مدیریت، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.