بررسی مناطق ساحلی دریای مکران چابهاراز دیدگاه اکوتوریسم
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین همایش ملی پدافند غیر عامل در علوم دریایی
- کد COI اختصاصی: NCPDMS01_041
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1167
نویسندگان
هیئت علمی دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، دانشکده علوم دریایی، گروه شیلات
چکیده
مناطق ساحلی از پربارترین و پویاترین مناطق و بستر فعالیت های عظیم اقتصادی و اجتماعی در کشور بشمار می روند و نقش عمده ای در رشد و توسعه کشور دارند. از طرفی، ضرورت افزایش درآمدهای عمومی کشور و کاهش وابستگی اقتصاد به درآمد حاصل از فروش نفت ایجاب می کند که استفاده از ظرفیت های این مناطق بالاخص اکوتوریسم بیشتر مورد توجه قرارگیرد ولی متاسفانه سواحل دریای مکران با وجود برخورداری از پتانسیل های بالا در این زمینه، توجه جدی به آن معطوف نگردیده است. در این تحقیق، بمنظور ارزیابی جایگاه اکوتوریسم در مناطق ساحلی مکران اثرات زیست محیطی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و صنعتی آن مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به اطلاعات گردآوری شده و نظرات ارائه شده توسط متخصصین و گردشگران به بررسی نقاط ضعف، قوت، تهدیدها و فرصت های ناشی از ایجاد و توسعه اکوتوریسم در منطقه مورد نظر پرداخته شده است، سپس به ارائه راهکارهایی جهت توسعه پایدار ناحیه ای و حرکت در راستای آن تاکید شده است. چابهار در منتهی الیه جنوب شرقی ایران و در یک محیط بکر و بدور از ازدحام جمعیت واقع شده است و با داشتن اشکال متنوع زمین شناسی در طول ساحل، حیات وحش منحصر بفرد، رودخانه باهوکلات، جنگل حرا، تالاب لیپار و سایر تالاب ها، بسترهای مرجانی در خلیج چابهار، چشم اندازهایی چون گل فشان ها، کوه های مریخی، غار تیس، پرتگاه های ساحلی، تپه های ماسه ای و مناطق تاریخی فرهنگی بکر می تواند یکی از محورهای مهم صنعت اکوتوریسم گردد. اما عواملی مانند انزوای جغرافیایی، عدم سرمایه گذاری در منطقه بدلیل ناامنی، نبود آموزش و اطلاع رسانی مناسب و فقدان افراد متخصص در امر اکوتوریسم مانع توسعه اکوتوریسم در آن گشته، حال آنکه اکوتوریسم خود با ایجاد اشتغال و درآمدزایی می تواند راهبردی برای توسعه منطقه ای باشد. عمده ترین نقاط قوت شامل افزایش اشتغال زایی، کاهش فقر، افزایش مشارکت مردم بومی در برنامه های توسعه؛ مهمترین نقطه ضعف شامل کمبود منابع؛ عمده ترین فرصت ها شامل تامین زیرساخت های اساسی، بهبود کیفیت خدمات عمومی و کمک به رفاه اجتماعی جوامع بومی و کاهش نرخ بیکاری آنان و مهمترین تهدیدات شامل آلودگی، تخریب محیط و نابودی گونه های گیاهی و جانوری می باشد. نتایج حاکی از آن است با سازماندهی، برنامه ریزی درست، مدیریت کارآمد، مشارکت مردم بومی و آموزش میتوان به حفظ اکوتوریسم پایدار رسید و با ایجاد فرصت های سرمایه گذاری و شناسایی قابلیت های اکوتوریسمی به وضعیت اقتصادی منطقه رونق بخشید.کلیدواژه ها
دریای مکران، چابهار، اکوتوریسم، فعالیت اقتصادیمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.