کاربست مدل HYSPLIT در بحران زیست محیطی استان خوزستان (مطالعه موردی 11 آبان 1392)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: دومین همایش ملی برنامه ریزی،حفاظت،حمایت از محیط زیست وتوسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: PCEPSD02_226
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 753
نویسندگان
گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز ،اهواز، ایران
عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
دانشجوی دکتری هواشناسی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
چکیده
در آبان ماه سال 1392 با بارش اولین باران پاییزی، بحران زیست محیطی در حوزه سلامت شهروندان در استان خوزستان و به ویزه شهر اهواز رخ داده و افراد بسیاری با مشکلات تنفسی به مراکز درمانی مراجعه نمودند، که علت دقیق وقوع این بحران هنوز ناشناخته است. هدف ازاین مطالعه کاربرد مدل HYSPLIT و داده های AOD در بررسی این بحران می باشد. بررسی همدیدی در طی روزهای یازده و دوازده آبان ماه سال 1392، توسعه ناوه ارتفاعی سطح 500 هکتوپاسکال بر روی شرق مدیترانه را نشان می دهد که منجر به شکل گیری ناوه فشاری بر روی عربستان به سمت عراق و ایران شده است. بررسی داده های AOD (ماهواره ترا و اکوا) نشان می دهد که شرایط پیش آمده ارتباط مستقیمی با بارش نداشته است. بلکه پیش از وقوع بارش منابع آلودگی بر روی کویت، خلیج فارس و یا عراق وجود داشته و با شکل گیری سامانه همدیدی و حرکت آن به سمت جنوب غرب ایران ذره های آلوده به این مناطق انتقال یافته است، سپس با وقوع بارش ذره های آلودگی به سطح زمین رسیده و مشکلات تنفسی را ایجاد نموده است. اجرای مدل HYSPLIT در ارتفاع های 200، 400 و 1500 متری نشان می دهد که مسیر حرکت ذره به سمت اهواز در ارتفاع های 200، 600 و 1500 منطبق نیستند. و این می تواند بیان گر انتقال ذره از منابع مختلف (امارات متحده، قطر و عمان) به سمت شهر اهواز باشد. اجرای مدل در ارتفاع های 100، 200 و 300 متری از سطح زمین برای شهرهای اهواز، سوسنگرد و آبادان انتقال از روی کویت را نشان می دهد. در حالی که در دیگر شهرها گرچه ذره از کویت عبور نموده اما پیش از رسیدن به مقصد بر روی خلیج فارس یا در خود منطقه مسیری چرخشی را طی نموده است. به این ترتیب به نظر می رسد آلودگی می تواند از کشور کویت به سمت اهواز انتقال یافته باشد و آن کشور منبع آلودگی هوای شهر اهواز باشد. به طور کلی به نظر می رسد بحران زیست محیطی در استان خوزستان و به ویژه شهر اهواز ناشی از فعالیت های نفتی غیرمعمول در کویت و جنوب شرق عراق باشد.کلیدواژه ها
مدل AOD, HYSPLIT، همدیدی، بحران زیست محیطی، استان خوزستانمقالات مرتبط جدید
- استفاده از مواد سازگار با محیط زیست در صنعت ساختمان بتن سبز و بازیافتی رویکردی موثر در توسعه پایدار
- بررسی جایگاه مناطق حفاظت شده ایران و نقش مشارکت های مردمی در حفاظت از مناطق
- مروری بر مقایسه اثر سمیت نانوذرات فلزی مختلف، روی آبشش ماهی ها
- مطالعه مدیریت ازن و عوامل آلودگی محیط زیست
- پارامترهای محیط زیستی یا فعالیت های انسانی کدام یک بیشترین تاثیر را بر غلظت متان اتمسفری ایران دارند؟
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.