تالاب بین المللی انزیل: چالش ها و راهکارها از منظر جوامع محلی ذینفع
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: دومین همایش ملی برنامه ریزی،حفاظت،حمایت از محیط زیست وتوسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: PCEPSD02_014
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 618
نویسندگان
کارشناس علوم اجتماعی- موسسه توسعه پایدار و محیط زیست (مسئول فنی طرح مطالعات اقتصادی اجتماعی پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی)
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی (مدیر طرح مطالعات اقتصادی اجتماعی پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی)
چکیده
تالاب بین المللی انزلی مواجه با مسائل و مشکلاتی است که اگر راهکارهای مسئولانه ای برای غلبه بر آنها در یک افق نزدیک پیدا نشود، دیری نخواهد پایید که احتضار تالاب دیگری را نیز شاهد خواهیم بود. مشکلات و چالش های این تالاب ابعاد مختلف زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد و به همین دلیل نیز در بررسی و تحلیل مسائل و مشکلات و برنامه ریزی برای غلبه بر آنها می بایست نظرات و دیدگاه های تمام گروه های ذینفع درنظر گرفته شود. هدف این نوشتار بررسی مسائل و مشکلات تالاب و ارائه راهکارهای غلبه بر آنها از منظر جوامع محلی ذینفع با اتکا به روش تحقیق کیفی و میدانی می باشد. در این راستا، ضمن بهره گیری از روش پیمایش اجتماعی مبتنی بر ابزار پرسشنامه، روش های مشارکت مدار همچون تشکیل کارگاه های بررسی مشارکتی مسئله، جلسات متمرکز گروهی، نقشه کشی مشارکتی، مشاهده مشارکتی و مصاحبه های ساختارمند با ذینفعان محلی مورد توجه ویزه قرار گرفته است. بنابر یافته های تحقیق، از دیدگاه اجتماعی محلی و بومی ذینفع (کشاورزان، آب بندان داران، صیادان، شکارپیان، قایقرانان، اسکله داران و ...) در ایجاد وضعیت بحرانی برای تالاب بین المللی انزلی، مجموعهای از عوامل دخالت دارند و با عمده کردن یک عامل نمی توان به کنه مشکلات موجد بحران در تالاب دست یافت. از طرف دیگر این تحقیق نشان داد که بدون بررسی و برنامه ریزی در سطح کلان حوضه آبخیز نمی توان بر چالش های تالاب انزلی غلبه کرد و برای اینکه در یک افق قابل انتظار بتوان به احیا حیات اکولوژیکی، زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی تالاب دست یافت، می بایست زمینه های مشارکت نهادمند تمام گروه های ذینفع از جمله جوامع محلی و بومی در مدیریت تالاب فراهم گردد.کلیدواژه ها
تالاب، محیط زیست، مشارکت، گروه ذینفع، جوامع محلیمقالات مرتبط جدید
- استفاده از مواد سازگار با محیط زیست در صنعت ساختمان بتن سبز و بازیافتی رویکردی موثر در توسعه پایدار
- بررسی جایگاه مناطق حفاظت شده ایران و نقش مشارکت های مردمی در حفاظت از مناطق
- مروری بر مقایسه اثر سمیت نانوذرات فلزی مختلف، روی آبشش ماهی ها
- مطالعه مدیریت ازن و عوامل آلودگی محیط زیست
- پارامترهای محیط زیستی یا فعالیت های انسانی کدام یک بیشترین تاثیر را بر غلظت متان اتمسفری ایران دارند؟
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.