رویکردها و فعالیت های نظام آموزش و پرورش در زمینه ی تأمین و ارتقاء سلامت دانش آموزان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم تربیتی و روانشناسی معنویت و سلامت
  • کد COI اختصاصی: PESCHS01_093
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 666
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم پرتو

استادیار پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش

چکیده

در سه دهه ی اخیر، به موازات حرکت ملت ها در جهت آموزش همگانی، نقش مدارس در ارائه خدمات سلامت و پیشگیری اهمیت فزاینده پیدا کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رویکردها و فعالیت های آموزش و پرورش در زمینه ی تأمین و بهبود سلامت دانش آموزان است. روش: روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه ی گردآوری اطلاعات، توصیفی و اسنادی- تحلیلی است. جامعه ی تحقیق دربرگیرنده ی اسناد مرتبط (شامل: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی ایران و اسناد مربوط به طرح ها و برنامه های آموزش پیشگیری و سلامت) است. یافته ها: بررسی اسناد نشان می دهد که دونوع رویکرد تأمین و ارتقاء سلامت دانش آموزان اتخاذ شده است؛ رویکرد اول: شامل مجموعه ی فعالیت ها و برنامه های نظام آموزشی است که آثار پیامدهای آنها سلامت دانش آموزان را متأثر می سازد. مطابق این رویکرد، تحقق اهداف آموزش و ارتقاء سلامت منوط به اثربخشی و کارآیی بالای مجموعه ی فعالیت ها و برنامه های نظام آموزشی است. رویکرد دوم، شامل مجموعه ی فعالیت ها و طرح هایی است که به صورت مستقیم و ویزه معطوف به پیشگیری و افزایش سلامت است. طرح های در دست اجرای وزارت آموزش و پرورش مستلزم بازنگری بر اساس اصول و استانداردهای پدیدآوری برنامه های درسی- آموزشی مؤثر و اثربخش از قبیل: فراهم کردن راهبردهای یادگیری، روشهای آموزش و مواد آموزشی مناسب، فراهم کردن زمان کافی برای آموزش و یادگیری، فراهم ساختن فرصت های مناسب برای تقویت مهارت ها و اقدامهای مثبت سلامت، استفاده از معلمان و مربیان دارای صلاحیت حرفه ای و تخصصی، و پدیدآوری برنامه های مداخله ای مبتنی بر نظریه و پژوهش تکوینی است. نتیجه گیری و راهکار: به نظر می رسد با توجه به وجود برخی ابهام ها و ناهمگونی های مفهومی و نظری، ایضاح مفهومی و ارائه الگوها و چارچوب های مفهومی دارای سازواری منطقی در سطح مبانی نظری ضرورت دارد. تفکیک مهارت های زندگی از حوزه ی یادگیری سلامت یکی از اغتشاشات جدی مفهومی است. طرح ها و برنامه ها نیز از نظر مواد آموزشی مناسب، فراهم کردن زمان کافی برای آموزش و یادگیری، و به کارگیری مجریان با دانش تخصصی و حرفه ای بالا دارای کاستی های قابل توجه و مستلزم بازنگری است.

کلیدواژه ها

نظام آموزش و پرورش، رویکردها، سلامت، دانش آموزان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.