تحلیل حقوقی- اقتصادی اخذمالیات ویژه بر افزایش قیمت املاک ناشی از توسعه شهری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار و عمران شهری
  • کد COI اختصاصی: NCSDUS04_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 631
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کشاورزیان

پژوهشگر موسسه مطالعات بین المللی انرژی، دکترای اقتصاد

شراره مفیدیان

پژوهشگر موسسه مطالعات بین المللی انرژی، دکترای حقوق خصوصی

چکیده

از آنجا که منابع عمومی در امور مربوط به توسعه و پیاده سازی طرح ها مورد استفاده قرار می گیرد، و در اثر اجرای این طرح ها برخی با وجود مشارکت برابر در منابع عمومی از منافع بیشتری برخوردار می گردند، لذا این تردید بروز می یابد که سود مالک املاک مجاور طرح عمرانی باید قابل استراد توسط دولت باشد. مقاله حاضر با رویکردی توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ گویی به این چالش می باشد که آیا اساسا اخذ مالیات ویژه در چنین مواردی توجیه حقوقی و اقتصادی دارد یا خیر؟ و چنانچه پاسخ مثبت باشد چه میزان از ارزش افزوده حاصل از توسعه شهری بر مبنای کارآمدی اقتصادی قابل اخذ از مالکین خواهد بود؟ با توجه به ماهیت میان رشته ای موضوع و لزوم در نظر گرفتن کارآمدی اقتصادی قوانین در ابتدای مقاله به رابطه و تاثیر گذاری دو رشته بر یکدیگر پرداخته ایم. سپس به مطالعه پیشینه تاریخی مالیات ویژه بر افزایش قیمت املاک ناشی از توسعه شهری در قوانین موضوعه ایران و سایر کشورهای جهان پرداخته می شود. پس ا ز آ ن مفهو م حقوق ی و تحلیل مبانی لزوم وجود یا فقد چنین مالیاتی مورد بررسی قرار می گیرد. در بخش دوم به تحلیل ابعاد اقتصادی این موضوع و میزان تاثیر درصد ماخوذه بر رفاه اجتماعی همت می گماریم. نتایج این تحقیق حاکی از لزوم اخذ درصدی از ارزش افزوده ملک ناشی ا ز توسعه شهری بدون آثا ر مخرب بر رفاه اجتماعی می باشد. برای تعیین سقف مقرر قانونی این مالیات ضروری است کمیته های تخصصی تلفیقی(حقوقی-اقتصادی) به بررسی موضوع و اعلام نظر بپردازند.

کلیدواژه ها

مالیات ویژه، املاک، رفاه اجتماعی، حق مرغوبیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.