گردشگری روستایی و اثرات آن بر نواحی روستایی: فرصت یا تهدید (مورد مطالعه: روستای زیارت گرگان)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جغرافیا، گردشگری ، منابع طبیعی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCGTSD01_791
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا امیرحسینی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین

زهره داودپور

استادیار گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین

چکیده

توسعه و گسترش گردشگری در نواحی روستایی به عنوان عاملی کارآمد برای بازسازی توسعه اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی وزیستمحیطی در این نواحی محسوب می شوند که از اینرو تمایل به بهبود رفاه و آسایش جامعه میزبان دارد. تحقیق حاضر باهدف شناخت و تحلیل اثرات و پیامدهای گردشگری و گسترش آن در روستای زیارت گرگان در زمینه های زیست محیطی،اقتصادی و اجتماعی انجام شده است. در این پژوهش ابتدا گردشگری روستایی و جوانب آن و سپس تجارب داخلی و خارجیمورد ارزیابی قرار گرفته، پس از بررسی مشکلات بستر پژوهش اقدام به تهیه پرسشنامه شده است. جامعه ی آماری این پژوهشاهالی روستای زیارت بوده که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. نتایج مطالعات نشان می دهد به دلیل فقدانبرنامه ریزی و ضعف مدیرتی در امر توسعه گردشگری روستایی در روستای زیارت، از فرصتهای موجود در این زمینه در جهتتجدید حیات اقتصادی و اجتماعی این روستا به درستی استفاده نشده و همچنین توسعه گردشگری در روستای زیارتنتوانسته به عنوان عاملی کارآمد در جهت تامین نیازهای ساکنین روستا برآید. در مقابل، تهدیدهای ناشی از گردشگری در اینروستا تا حدی تحقق یافته به طوریکه موجب پیامدهای نامطلوبی مانند آلودگی نواحی اطراف رودخانه در اثر پراکندگیگردشگران، تخریب چشمانداز طبیعی روستا از طریق ساختوسازهای ناسازگار با اقلیم و بافت سنتی روستا، تخریب و تغییرکاربری اراضی کشاورزی و باغات، افزایش مهاجرت، فاصله گرفتن از شغل غالب روستا، افزایش بیکاری و دوگانگی اجتماعیشده استدر حالیکه با بهره برداری مناسب از فرصت ها می توان گردشگری روستایی را به عنوان ابزاری برای توسعه پایدارنواحی روستایی تبدیل کرد.

کلیدواژه ها

توسعه روستایی، گردشگری روستایی، گردشگری پایدار روستایی، اثرات گردشگری، روستای زیارت گرگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.