ارزیابی توانمندی اکوتوریستی مکانهای ژئومورفیکی منطقه گردشگری ریجاب به روش پرالونگ (Pralong)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جغرافیا، گردشگری ، منابع طبیعی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCGTSD01_528
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 516
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه صحرایی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده جغرافیا، دانشگاه تبریز

سیداسدالله حجازی

استادیار دانشکده جغرافیا، دانشگاه تبریز

چکیده

طرح رابطهی مسائل ژئومورفیک با توریسم از جمله حیطه های مطالعاتی بین رشتهای مطرح در سالهای اخیر است. با برقراریچنین ارتباطی، مکانهای توریستی ژئومورفولوژیکی به صورت اشکال و فرایندهای ژئومورفولوژیکی تعریف میشوند که بنابر درکانسان از عوامل تاثیرگذار زمین شناسی، ژئومورفولوژیکی، تاریخی و اجتماعی این مکانها، ارزش زیبایی شناختی، علمی،فرهنگی-تاریخی و یا اجتماعی- اقتصادی پیدا میکنند.به نظر میرسد در سالهای اخیر و به دنبال افزایش سطح رفاه عمومی و ارتباطات،شاهد گسترش رو به رشد صنعت اکوتوریسم در کشورمان و اکثریت مردم به بازدیدهای آموزش محور از نواحی دراری جاذبه هایطبیعی خاص، فرایندهای اکولوژیکی مهم و یا جوامع گیاهی و جانوری خاص، که در سالهای اخیر و به ویژه در کشورهای توسعهیافته نیز جایگاه ویژهای یافته است.براساس چنین جایگاهی، معرفی مکانهای ژئومورفیکی منطقه ریجاب و ارائهی صورت وضعیتمکانهای اکوتوریسمی آنها جزوه اهداف اصلی این پژوهش تعیین گردید. به منظور ارزیابی توانمندی اکوتوریستی منطقهگردشگری ریجاب به تفکیک مکانهای ژئومورفیکی موجود در آن، از روش پرالونگ استفاده شده است.نتایج نشان داد که مکانهای مطرح شده قابلیت طرح به عنوان یک مکان ژئومورفولوژیک را دارند و میتوان آنها را جزو منابعطبیعی و منطقه به شمار آورد. بر همین اساس، ارزش این مکانها عمدتا به دلیل بالا بودن عیار علمی آنهاست. عدم معرفیتوانمندیهای منطقه، نوع نگرش مردم به گردشگری و نحوه ی گذران اوقات فراغت و در نهایت عدم توجه به اکوتوریسم به مفهومواقعی آن مهمترین عوامل موثر در کاهش مجموع معیارهای محاسبه شده هستند. در حال حاضر، بهره برداری از سراب شالان بهعنوان تنها مکان ژئومورفیکی در حال بهره برداری با روش غیر اکوتوریسمی صورت می گیرد و به عملکرد سیستم هایمورفوژنتیک که خود ایجادکننده ی این جاذبه ها هستند، توجهی نمی شود. در نهایت، ارائهی نگاهی جدید به واحدهایزئومورفولوژیکی و تعریف آنها در قالبی از مفاهیم اکوتوریسمی، مهمترین دستاورد این پژوهش میباشد که مستلزم پیگیری از طرفمحققین کشور میباشد تا از این طریق بتوان به این آرزو که چگونه میتوان بین ماهیت سیستمهای مورفوژنتیک و آنچه که برنامهریزان می خواهند رابطه برقرار نمود، جامه ی عمل پوشاند.

کلیدواژه ها

مکان ژئومورفیک، اکوتوریسم، روش پرالونگ، منطقه گردشگری ریجاب، توانمندی اکوتوریسمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.