ارزیابی اثرات و پیامد های اجتماعی-فرهنگی خانه های دوم در مناطق روستایی (مطالعه موردی: روستای توشن گرگان)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جغرافیا، گردشگری ، منابع طبیعی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCGTSD01_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1077
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا زند مقدم

عضو هیات علمی و استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

مهدی خداداد

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیاوبرنامه ریزی روستایی، دانشگاه گلستان

مهناز اکبری

دانشجوی دکترا جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان،مدرس گروه عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند

چکیده

تأثیرات متقابل فضایی– مکانی شهرها با نواحی پیرامونی و نقاط روستایی حوزه نفوذ آنها، به تدریج منجر به تغییراتی درساختار جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی و کالبدی در عرصه های روستایی می شود. در همین راستا مدت های طولانی است کهبه دلیل مشکلات زندگی شهری، برگشت به روستا و اقامت در خانه های دوم مورد توجه قرار گرفته است. پیدایش وگسترش این خانه ها در مناطق روستایی با توجه به ماهیت پدیده گردشگری (خانه های دوم)، زمینه ساز تحول دربافتاجتماعی و فرهنگی روستاهای گردشگرپذیر شده است. لذا ضروری است که آثار و پیامدهایی که در روستاها بر جای میگذارد مورد بررسی قرار گرفته تا زمینه برای ساماندهی آن میسر شود، روستای توشن گرگان یکی از این روستاها است کهدر سال های اخیر ساخت و گسترش خانه های دوم روستایی در آن به شدت افزایش یافته است. بدین ترتیب هدف اصلیپژوهش حاضر بررسی دیدگاه ساکنین روستای توشن درباره اثرات و پیامد های توسعه گردشگری خانه های دوم بر ساختاجتماعی و فرهنگی روستای توشن گرگان می باشد. بدین منظور تعداد 174 (خانوار) با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشهای انتخاب و پرسشنامه بین آنان توزیع گردید. در این تحقیق از نرم افزارهای Spss و Excel استفاده شده، نتایج حاصل ازتحلیل داده ها و تحقیق میدانی حکایت از آن دار د که همه اهالی روستا بر این باورند که پیامد های اجتماعی منفی رشد وتوسعه گردشگری خانه های دوم روستایی بیش از پیامد های مثبت آن است. همچنین توسعه گردشگری خانه های دوم درروستا از دیدگاه ساکنین روستای توشن دارای نتایج اجتماعی زیادی بوده است. از دیدگاه ساکنین روستا (چه مالکان خانههای دوم و چه اهالی بومی روستا) توسعه گردشگری خانه های دوم تاثیر چندانی بر حوزه فرهنگی روستا نگذاشته است.

کلیدواژه ها

گردشگری خانه های دوم، اثرات اجتماعی، اثرات فرهنگی، روستای توشن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.