تاثیر اقلیم فارس بر محصول گندم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جغرافیا، گردشگری ، منابع طبیعی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCGTSD01_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 710
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه مددی

کارشناس ارشد رشته جغرافیای طبیعی گرایش اقلیم شناسی،دانشگاه پیام نور مرکز شیراز

پیام مساعدی

کارشناس ارشد رشته جغرافیای طبیعی گرایش اقلیم شناسی،دانشگاه پیام نور مرکز شیراز

چکیده

یکی از مهمترین عوامل محیطی موثر بر تولید محصول های کشاورزی، آب و هواست که انسان در مقیاس کوچک و آن همبا صرف هزینه های گزاف قادر به کنترل آن است. بنابراین تنها راه ممکن برای مقابله با محدودیت های اقلیمی شناختاین محدودیت ها، سازگاری با آن ها و لحاظ کردن مدیریت محصول های زراعی است. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیرعناصر اقلیمی بر محصول گندم در استان فارس می باشد.برای این منظور از عناصر اقلیمی دما و بارش 5 ایستگاههواشناسی در سطح استان که دارای بیشترین دوره ی آماری مشترک (1392-1373) بودند، و شاخص (SPI) استفاده شدهاست. با استفاده از شاخص استاندارد بارش (SPI) خشکسالی ها و ترسالی های منطقه مشخص شد. سپس عناصر اقلیمیشامل (حداقل دما،میانگین دما، و حداکثردما،بارش) و شاخص بارش استاندارد (SPI) به عنوان متغیر مستقل و راندمانتولید گندم به عنوان متغیر وابسته ، به صورت سالانه انتخاب گردیده است و همچنین با استفاده روش همبستگی پیرسنارتباط بین متغیر های مستقل و وابسته بررسی گردید و سپس به روش رگرسیون خطی چندگانه با مدل Back Ward سطح معنی داری و واریانس رگرسیون و ضرایب متغیرها مورد تحلیل قرار گرفته شده است. با توجه به نتایج حاصلاز جداول ضرایب و تحلیل واریانس رگرسیون حداقل یکی از پنج عنصرهای اقلیمی میانگین دما ،حداقل دما ، حداکثر دما ،دمای نقطه شبنم و بارش رابطه معنی داری با تغییر پذیری راندمان محصول گندم دارد.

کلیدواژه ها

دما - بارش- spi - back ward - گندم- استان فارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.