سطح بندی منابع گردشگری شهر مهریز با رویکرد توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جغرافیا، گردشگری ، منابع طبیعی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCGTSD01_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1062
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی المدرسی

استادیار گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد

سیده مهشید علائی

کارشناسی ارشد شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی یزد

چکیده

ا ز چالش های پیش روی برنامه ریزی شهری در ایران مباحث مربوط به پایداری و توسعه پایدار شهری است. عوامل گوناگونی وجوددارند که توسعه پایدار شهری را تحت تاثیر قرار می دهند که یکی از این عوامل می تواند گردشگری و پیامدهای حاصل از آن باشد.ازآنجائیکه شهرها به عنوان جذابترین فضاها برای گردشگران دارای مراکز مهم اقتصادی، علمی، تفریحی، پزشکی و غیره بوده وافزون بر این، از جاذبه های طبیعی و میراث فرهنگی نیز بهره مند هستند، بنابراین برای دستیابی به توسعه گردشگری، شهرها ازتمام ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی باید مورد توجه قرار بگیرند.شهرمهریز دارای پتانسیل ها و جاذبههای نمونه گردشگری در زمینه های تاریخی، فرهنگی- مذهبی و طبیعی می باشد، در صورتی که تنها در چند مورد خاص توانستهاست گردشگران و مردم را در طیف های مختلف به خود جذب نماید و هیچ برنامه ریزی خاصی در این زمینه صورت نگرفته است.همچنین عدم استفاده از مشارکت مردم اجرایی نشدن طرح ها را در پی داشته است و در نهایت می توان گفت بی توجهی به منابعگردشگری باعث فرسودگی و عدم استفاده از آنها شده است، از این روی بهره برداری بهینه از جمیع ظرفیت های گردشگری درچارچوبی شفاف و همسو با معیارهای توسعه پایدار می تواند در راستای پیشبرد اهداف توسعه شهری نقش مهمی ایفا کند. هدفاصلی این پژوهش سطح بندی منابع گردشگری شهر مهریز جهت برنامه ریزی بهتر و موثر تر توسعه گردشگری برای رسیدن بهتوسعه پایدارشهری با استفاده از شاخص های توسعه پایدار با بهره گیری از مدل AHP است. در این راستا از روش توصیفی -تحلیلی استفاده شده است و داده های مورد نیاز به صورت پیمایشی و اسنادی تهیه گردیده است. در این مقاله ابتدا با استفاده ازمستندات مرتبط و سپس با نظرسنجی از خبرگان شاخص های ارزیابی منابع گردشگری، معیارها و زیرمعیارهای اولیه شناسایی ورتبه بندی شده اند و به طراحی ساختار سلسله مراتبی پرداخته شده است .به منظور اولویت بندی منابع گردشگری از رویکرد وشاخص های توسعه پایداردر جهت تعیین معیارها و زیرمعیارها استفاده شده است. و در پایان با استفاده از پرسشنامه طراحی شدهو سپس با استفاده از نرم افزار EXPERT CHOICE به اولویت بندی گردشگر شهر مهریز درچهار حوزهتاریخی، معماری، طبیعی و مذهبی رسیده است.

کلیدواژه ها

سطح بندی، گردشگری، توسعه پایدار، AHP ، شهر مهریز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.