ارزیابی وضعیت کیفیت آب با استفاده از شاخص زیستی هیلسنهوف در رودخانه گرمابدشت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_772
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 848
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید دولت آباد

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،

امیر سعدالدین

دانشیار گروه آبخیزدداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

رسول قربانی

دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مسعود ملایی

کارشناس ارشد، شیلات و محیطزیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

کاهش کیفیت آب های جاری از بزرگ ترین نگرانی های بشر بوده است. جهت نمایش وضعیت زیستی منابع آبی می توان از شاخص زیستی که بر اساس جمعیت بی مهرگان کفزی و دامنه تحمل آن ها به آلودگی است، استفاده نمود. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی کیفیت آب رودخانه گرمابدشت با استفاده از شاخص زیستی هیلسنهوف در مهرماه سال 1393 بود. نمونه برداری از بزرگ بی مهرگان کفزی در 4 ایستگاه رودخانه مورد بررسی انجام گرفت. در مجموع1672 عدد، 9 خانواده(, Chironomidae, Simuliidae, Tabanidae, Tipulidae, Baetidae, Hydropsyche, Notonemouridae, Empididae, Stratiomyidae ) شناسائی شدند، که متعلق به 4 راسته(Ephemeroptera, Trichoptera, Plecoptera, Diptera) و 1 رده (Insecta) و 1 شاخه (Arthropoda) بودند، که در میان آن ها لارو حشرات آبزی بیشترین تنوع و فراوانی را داشتند. به طور کلی در نمیمه ی اول مهرماه ایستگاه 3 و 2 با کمترین(79.1) و بیشترین(89.5) مقدار شاخص زیستی هیلسنهوف به ترتیب بالاترین و پایین ترین ایستگاه ها از لحاظ کیفیت آب در رودخانه گرمابدشت بودند. در نیمه ی دوم مهرماه، ایستگاه 1 و 2 با کمترین (16.4) و بیشترین (03.9) مقدار شاخص زیستی هیلسنهوف به ترتیب بالاترین و پایین ترین ایستگاه ها از لحاظ کیفیت آب در رودخانه بودند. کیفیت پایین آب در ایستگاه 2 به دلیل وجود مناطق توریستی حاشیه ی جاده و همچنین اثرات اندک آلودگی حاصل از دامداری روستای توسکستان است، و نسبت به سایر ایستگاه ها از آلایندگی بیشتری برخوردار است.

کلیدواژه ها

بزرگ بی مهرگان کفزی، رودخانه گرمابدشت، شاخص زیستی هیلسنهوف، وضعیت زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.