جوانهزنی غیرهمزیست ارکیده خربقی معمولیEpipactis veratrifolia Boiss.&Hohen

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_762
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 689
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین دیانتی دیلمی

عضو هیات علمی گروه باغبانی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

محسن کافی

عضو هیات علمی گروه مهندسی و علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی کرج دانشگاه تهران

سیدعلیرضا سلامی

عضو هیات علمی گروه مهندسی و علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی کرج دانشگاه تهران

ولی الله مظفریان

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

برای بهینه سازی جوانه زنی بذر ارکیده (ثعلب) خاکروی ایرانی با نام خربقی معمولی، از 12 سطح تیمار مختلف قندی (شامل ساکارز، فروکتوز، گلوکز و دوترکیب از قندهای فروکتوز و ساکارز) به همراه دو سطح تیمار نیتروژن آلی (دوگرم در لیتر پپتون) در محیط کشت فاست استفاده شد. نتایج نشان داد تیمارهای قندی و نیز پپتون می توانند روی درصد جوانه زنی و رشد بعدی پروتوکورم تاثیر معنی دار داشته باشند. از میان 12 تیمارقندی مورد آزمایش، تیمارهای قندی ترکیب 2 فروکتوز- ساکارز، 10 گرم در لیتر ساکارز، 20 گرم در لیتر گلوکز وترکیب 1 فروکتوز- ساکارز بدون اختلاف معنی دار به ترتیب بهترین تاثیر را روی درصد جوانه زنی وتیمارهای ترکیب 1 و 2 فروکتوز- ساکارز بهترین تاثیر را روی رشد پروتوکورم ها داشتند. اثر نوع تیمار قندی و پپتون روی درصد جوانه زنی و رشد پروتوکورم ها کاملامعنی دار بود. نتیجه نهایی نشان داد تیمارهای ترکیب 2 فروکتوز- ساکارز، 20 گرم در لیتر گلوکز و 10 گرم در لیتر ساکارز که همگی دارای 2 گرم در لیترپپتون بودند، بهترین ترکیب برای جوانه زنی غیرهمزیست بذر (به ترتیب با میانگین جوانه زنی 6/79%، 6/74% و 2/71%) بودند. تیمار 30 گرم در لیتر ساکارز بهترین ترکیب برای رشد پروتوکورم ها (3/17میلی متر) بود. در مجموع می توان گفت نوع قند و مواد آلی روی درصد جوانه زنی بذر به صورت غیرهمزیست و نیز روی رشد بعدی گیاهچه های پروتوکورمی این گونه تاثیر معنی دار دارند. بنابراین می توان با استفاده از ترکیب و نوع قند مناسب و نیز مواد آلی درصد جوانه زنی و رشد گیاهچه های این گونه را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

پپتون، ثعلب خاکروی، رشد پروتوکورم، کشت درون شیشه ای، کربوهیدرات(قند)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.