مقایسه عملکرد و بررسی روابط رگرسیونی عملکرد و اجزاء آن در لاینهای خالص گیاه زراعی کنجد ( Sesamum Indicum L.)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_736
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 428
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آقاجان بهادری

کارشناس ارشد اصلاح نباتات ، مدیر تولید کشاورزی کشت و صنعت نیشکر دهخدا اهواز

علیرضا طالعی

دکترای اصلاح نباتات ، استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

با توجه به اهمیت افزایش عملکرد ودست یابی به خود کفایی نسبی روغن، این بررسی در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار بر روی 23 لاین کنجد به منظور تعیین و معرفی لاین یا لاینهای برتر از لاین شاهد جهت کشت در منطقه و همچنین تعیین روابط رگرسیونی بین عملکرد و اجزاء کمی و کیفی آن در لاینهای خالص کنجد به منظور استفاده در برنامه های بهنژادی بعدی این محصول صورت گرفت. تجزیه واریانس برای صفات نشان داد که در سطح احتمال 5% از لحاظ وزن هزاردانه ، فاصله اولین کپسول تا زمین ، عملکرد روغن دانه ، عملکرد پروتین دانه ، فاصله میانگره ها در بوته و تعداد شاخه های فرعی در بوته، بین لاینهای خالص کنجد تحت تیمار اختلاف معنی داری وجود دارد و مشخص گردید که از لحاظ عملکرد روغن دانه در هکتار ، ارقام شماره 21و9 (شاهد منطقه) به ترتیب با میانیگین های 5/682 و2/665 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین مقدار روغن بوده و از لحاظ مقدار درصد روغن ارقام شماره 9،8،21 به ترتیب با میانگین های 58 ، 5/57 و 57 درصد دارای بیشترین درصد روغن هستند. بررسی روابط رگرسیونی چند متغیره به روش stepwise forward selection در مورد صفت عملکرد روغن دانه (y) نشان داد که این صفت یک رابطه رگرسیونی قوی با صفات عملکرد دانه (X1) ، طول کپسول در بوته (X2)، تعدا بوته در واحد سطح (X3) ، تعداد کپسول در بوته(X4) و صفت تعداد شاخه فرعی در بوته(X5) بصورت زیر دارد : y=-0.12+0.69X1+1.9X2+0.05X3+0.14X4+.003X5 این مدل رگرسیونی بیش از 98% تغییرات مربوط به عملکرد روغن دانه را توجیه می نماید.

کلیدواژه ها

رگرسیون ، کنجد عملکرد ، لاین خالص ، عملکرد روغن دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.