اثر عملیات ذخیره نزولات (کنتور فارو) بر الگوی پراکنش پوشش گیاهی مراتع استپی یزد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_410
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 801
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آناهیتا رشتیان

استادیار دانشگاه یزد

سمیرا حسین جعفری

کارشناسی ارشد مرتعداری

نوید نعمتی

دانشجویان ارشد مرتعداری دانشگاه یزد

رسول افضلی پورگروه

دانشجویان ارشد مرتعداری دانشگاه یزد

چکیده

در مناطق خشک و نیمه خشک ایران، کمبود بارش و پراکنش نامناسب آن شرایط محیطی نامناسبی را برای رویش و استقرار گونه های مرتعی در اغلب نقاط به وجود آورده است. بررسی تاثیر روشهای مختلف ذخیره نزولات در مناطق و وضعیت های متفاوت در مراتع می تواند در موفقیت و برنامه ریزی اهداف بلند مدت این طرح های مرتعداری مفید باشد. تحقیق حاضر برای بررسی اثرات ذخیره نزولات جوی(کنتور فارو) بر روی برخی از الگوی پراکنش گیاهان منطقه پس از 12 سال در استان یزد انجام گرفت. بدین منظور بدین منظور نمونه بردای به روش تصادفی- سیستماتیک با تعداد 30 پلات دو مترمربعی با توجه به فرم رویشی غالب و همگنی در امتداد 10 ترانسکت در هر دو سایت مرتع شاهد و با کنتورفارو پوشش انجام شد. در داخل هر پلات فهرست گونه های موجود، درصد تاج پوشش، نام گونه گیاهی و تعدادپایه ها گونه های گیاهی یادداشت برداری گردید. نتایج نشان می دهد که درصد پوشش ، تولید و تراکم بوته ای ها و گندمیان در مرتع با کنتور فارو افزایش یافته است( 01/0 p< ) اما فرم رویشی فورب تنها تراکم افزایش معنی داری را نشان می دهد ( 05/0p< ). عملیات کنتور فارو در منطقه برای مدتی طولانی الگوی پراکنش بوته ایها را از حالت تصادفی به سمت کپه ای حرکت داده است در حالیکه در منطقه شاهد الگوی پراکنش گیاهان از حالت تصادفی به سمت یکنواخت شدن حرکت کرده است.

کلیدواژه ها

الگوپراکنش، تولید، درصد پوشش، کنتورفارو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.