سیاستگذاری آلودگی هوا در کشورهای در حال توسعه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA01_1205
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 969
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید تهموری

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی رفاه اجتماعی دانشگاه تهران

بهروز رحیم زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی رفاه اجتماعی دانشگاه تهران

سلیمان انفرادی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه دانشگاه تهران،

چکیده

این مقاله مسائل و چالشهای پیش روی سیاستگذاری آلودگی هوا در کشورهای در حال توسعه را به عنوان یکی از شاخههای سیاستگذاری عمومی مورد بررسی قرار داده است. سیاستگذاری آلودگی هوا به تفکیک در دو بخش سیاستگذاری منابع ثابت قرار میگیرد که » کنترل دستوری « آلوده کننده و سیاستگذای وسایل نقلیه تشریح شده است. در یک سوی طیف، سیاستهای محدودیتهای سخت دولتی را در بر میگیرد و در سوی دیگر » مکانیسمهای بازار « سیاستهایی قرار گرفته که در آنها دولت از برای کنترل آلودگی هوا استفاده مینماید، در سیاستهای مکانیسمهای بازار، دولت صرفا توانایی این را دارد که اهداف و مقاصد عمومی خاصی را پیشنهاد کرده و این موارد پیشنهادی شامل سیاست مجوز قابل مبادله و رویکردهای مبتنی بر دریافت مالیات در ازای انتشار مواد آلوده کننده میشود. سیاستهای دیگر شامل دریافت هزینه از شرکتها و موسسات در ازای آلوده سازی محیط زیست، سیاستهای یارانهای که به عنوان مشوقهایی در ازای آلوده نکردن هوا پرداخت میشود و سیاست استفاده ازرویکردهای اطلاع رسانی و داوطلبانه کنترل آلودگی است که این سیاست عموما در کشورهای درحال توسعه که فاقد نظامهای نظارتی پیشرفته و زیرساختهای اجرایی مطلوب هستند مورد توجه قرار میگیرد. در سیاستگذاری وسایل نقلیه اقداماتی همچون بهبود کیفیت سوخت، طراحی وسایل نقلیه، کیفیت اتوبوسها، هزینه رانندگی، قیمت سوخت و وسایل نقلیه، قیمت پارکینگ، کرایههای اتوبوسها و.. از جمله مواردی است که بر کاهش آلودگی هوا تاثیر گذار هستند

کلیدواژه ها

سیاستگذاری، کنترل دستوری، مکانیسمهای بازار، کشورهای در حال توسعه، آلودگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.