ارزیابی کیفیت هیدروژئوشیمیایی آب زیر زمینی و مناسب بودن آن برای مصارف شرب و کشاورزی در شهرستان رامیان استان گلستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA01_1181
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 568
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه خاندوزی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم محیط زیست دانشگاه زنجان

عبدالحسین پری زنگنه

دانشیار گروه علوم محیط زیست دانشگاه زنجان

عباسعلی زمانی

استادیار گروه علوم محیط زیست دانشگاه زنجان

چکیده

بررسی کیفیت آب گامی مهم در جهت استفاده بهینه و مناسب از منابع آب و انتخاب الگوی کشت مناسب و سازگار با کیفیت آب می باشد. هم چنین ضرورت مطالعه ویژگی های کیفی آب در برنامه های مدیریت منابع آب به شدت مورد توجه قرار گرفته است. در کار حاضر کیفیت هیدروژئوشیمیایی منابع آب زیر زمینی در شهرستان رامیان، استان گلستان از نظر شرب و کشاورزی مطالعه شده است. به این منظور از 15 ویژگی کیفی 13 حلقه چاه سازمان آب منطقه ای استان گلستان در دو فصل کم آبی و پرآبی سال 91-90 به عنوان داده های ورودی استفاده شد. ویژگی ها و نمودارهای تعیین کیفیت آب با استفاده از نرم افزارهای Aq.qa و Aqua Chem ارزیابی شدند. تفسیر داده ها نشان داد که آب های زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه در رده آب های سخت و خیلی سخت قرار دارند. روند کاتیون ها و آنیون های اصلی به ترتیب Ca2+> Mg2+> Na+ و HCO3 -> Cl-> SO4 می باشد که بر اساس نمودار رخساره هیدروشیمیایی غالب منطقه از نوع Ca-HCO3 می باشد. بررسی شاخص شوری نیز نشان داد که بیش تر نمونه های آب در دو فصل در کلاس متوسط قرار داشتند. با توجه به نمودار ویلکاس و شولر آب های زیرزمینی برای مصرف کشاورزی در حد متوسط می باشند. از نظر کشاورزی بیش تر نمونه ها در رده C3-S1 قرار دارند. می توان گفت که وضعیت آب منطقه مورد مطالعه در برخی نمونه ها در وضعیت نگران کننده م یباشد و نیاز جدی به اقدام های کنترل و نظارت سختگیرانه جهت اطمینان از استفاده ایمن و پایدار منابع دارد. جدول طبق هبندی شولر نیز مناسب بودن آب زیرزمینی را در منطقه ی مورد مطالعه جهت مصارف شرب تایید نمود

کلیدواژه ها

کیفیت آب زیرزمینی ، هیدروژئوشیمیایی ، ویلکاکس ، شولر ، گلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.