پیش بینی اثر تغییر اقلیم بر روند خشکسالی و ترسالی شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA01_1047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا مجیدی راد

دانشجوی دکتری تغییرات آب و هوایی دانشگاه خوارزمی

محمدرضا عارف

دانشجوی دکتری تغییرات آب و هوایی دانشگاه خوارزمی

گل صبا محمدی

کارشناس ارشد اقلیم شناسی دانشگاه خوارزمی

چکیده

پدیده خشکسالی به عنوان یک بلای طبیعی همواره مورد توجه بوده و خسارتهای اقتصادی وسیعی را بدنبال دارد. در تعریف، خشکی به حاکم بودن شرایط آب و هوایی خشک در طی سالیان دراز در یک منطقه و خشکسالی اقلیمی به بارندگی کمتر از نرمال اطلاق میگردد. با توجه به اهمیت روند خشکسالی و اثرات مخرب آن، در این تحقیق به بررسی وضعیت خشکسالی در شمال غرب ایران و اثرات تغییر اقلیم برآن پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا وضعیت خشکسالی و ترسالی منطقه در دوره نرمال 33 ساله 1691 تا 1663 با استفاده از آمار بارندگی سالیانه 5 ایستگاه ارومیه، سقز، تبریز، زنجان وسنندج بصورت نقطه ای و منطقه ای بررسی گردید. سپس با پیش بینی بارندگی برای دوره 33 ساله 2311 تا 2303 بر مبنای ریز مقیاس نمایی مدلهای گردش عمومی (GCM) و LARS-WG با بکارگیری مدل 3 HADCM وسناریوهای B1 ، A1B و 2 A روند خشکسالی آینده مورد بررسی قرار گرفت. پس از ترسیم نمودارهای خشکسالی وترسالی ایستگاهها بر اساس خروجی مدل ها، برای مشخص شدن روند خشکسالی منطقه با نتایج سناریوها، علاوه بر تحلیل مقایسه ای، رفتار داده های بارندگی ایستگاهها با استفاده از شاخص SPI نیز بررسی و در نهایت نقشه های پیش بینی منطقه در محیط GIS ترسیم گردید. نتایج به دست آمده حاکی از افزایش میزان شدت خشکسالی در غرب محدوده مورد مطالعه است که به سمت شرق از میزان خشکسالیها کاسته می شود. به طور کلی غرب منطقه از شرایط خشکسالی بیشتری نسبت به شرق آن برخوردار خواهد بود. این امر مستلزم دقت بیشتر در برنامه ریزی های آینده منطقه بویژه منابع آب می باشد.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم، شمال غرب ایران، LARS-WG ، شاخص SPI ، روندخشکسالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.