بررسی سینوپتیکی بارش سیل آسا همراه با وزش باد شدید مورخ 12 / 2 / 1389ایستگاه کلیبر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA01_1002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 944
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه فرهادی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی سینوپتیک دانشگاه محقق اردبیلی

حبیب عبدلی

معاون فنی و شبکه ایستگاه ها سازمان هواشناسی استان آذربایجان شرقی

چکیده

آگاهی از چگونگی وقوع، زمان وقوع بارندگی سیل آسا همراه با وزش طوفان شدید و میزان تاثیر آن بر محیط می تواند کمک زیادی را برای به حداقل رساندن میزان خسارت، کند. با تحلیل سینوپتیکی الگوهای گردشی هوا می توان توزیع زمانی و مکانی این پدیده طبیعی را قبل از وقوع پیش بینی کرد. در این پژوهش برای تحلیل سینوپتیکی پدیده طبیعی رخ داده در ایستگاه کلیبر، از داده های پارامترهای ساعتی، که از اداره هوا شناسی تهیه شده است مورد استفاده قرار گرفته است . سپس با استفاده از داده های مرکز ncep/ncar نقشه های سطح زمین و سطوح فوقانی جو (تراز 500 و 850 هکتوپاسکال)، از قبیل، سرعت رودباد، آب قابل بارش، نقشه امگا، نقشه تاوایی و جهت باد، نقشه های باد مداری و نصف النهاری درنرم افزار گردس ترسیم شد. با بررسی نقشه های سینوپتیکی سطح زمین مشخص شد که در روز 12 اردیبهشت سال 1389 تنها عوامل صعود در سطح زمین دخیل نبوده است بلکه عوامل صعود سطوح فوقانی جو در آشفتگی هوای روز مورد مطالعه بیشترین نقش را ایفا کرده است. لذا با فراهم شدن عوامل صعود، هوای مرطوب و همچنین تشکیل هسته رودباد با سرعت 40 متر بر ثانیه منجر به آشفتگی هوا همراه با وزش باد شدید گشته و در پی آن ریزش باران 13 میلی متری در مدت 3 ساعت باعث به راه افتادن سیل طوفان شده بود

کلیدواژه ها

بارش سیل آسا ، تحلیل سینوپتیکی ، وزش باد شدید ، عوامل آشفتگی هوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.