بررسی تاثیرعوامل آب وهوایی برعملکرد گندم دیم و آبی درسه منطقه مهم تولید گندم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA01_0858
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 665
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی محمدپور

کارشناسی ارشد هواشناسی کشاورزی

محمد موسوی بایگی

دانشیارهواشناسی کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مجید سرمد

استادیار گروه امار دانشکده علوم ریاضی دانشگاه فردوسی مشهد

حسین انصاری

دانشیارگروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر عملکرد محصولات کشاورزی عوامل آب وهوایی است. در این تحقیق تأثیر پارامترهای آبوهوایی بر عملکرد محصول گندم دیم و آبی، در سه منطقه مهم تولید گندم مورد بررسی قرار گرفته است. پارامترهای آبوهوایی مورد مطالعه شامل: بارندگی، درجه حرارت، رطوبت نسبی، ساعات آفتابی، تعداد روزهای بارانی و تعداد روزهای ابری میباشند. عملکرد گندم در مراکز سه استان مهم تولید گندم(مشهد، گرگان و شیراز) به تفکیک دیم و آبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل دادهها از روش رگرسیون چندگانه خطی و روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شد. نتایج مدلهای خطی نشان داد که در کشت آبی گندم، در مشهد دما و رطوبت نسبی، در گرگان دما و روزهای بارانی و در شیراز دما و ساعات آفتابی، مهم ترین عوامل آب وهوایی مؤثر بر عملکرد می باشند. همچنین در شرایط دیم، در مشهد دما و ساعات آفتابی، در گرگان بارندگی و رطوبت نسبی و در شیراز تعداد روزهای بارانی، مهمترین عوامل آبوهوایی مؤثر بر عملکرد میباشند. مقایسه عملکرد گندم در شرایط دیم و آبی نیز نشان داد که در کشت دیم بارندگی، تعداد روزهای بارانی و تعداد روزهای ابری و در کشت آبی دما و رطوبت نسبی بیشترین تاثیر را بر عملکرد دارند. از طرفی تجزیه و تحلیل نتایج مدلهای PLS نشان داد که در بین عوامل هواشناسی ورودی، دو متغیر بارندگی و ساعات آفتابی بیشترین نقش را در عملکرد گندم بر عهده دارند و اثر دیگر متغیرها ناچیز است . ذکر این نکته اهمیت دارد که در یک سیستم کشاورزی علاوه بر پارامترهای اقلیمی، عوامل غیراقلیمی متعددی نیز بر رشد و عملکرد گیاهان زراعی مو ر ثند. بنابراین برای به دست آوردن نتایج بهتر بایستی به نحوی در مدلسازیها نقش این عوامل نیز در نظر گرفته شود

کلیدواژه ها

پارامترهای آب وهوایی ، رگرسیون حداقل مربعات جزئیPLS ، عملکرد ، گندم آبی ، گندم دیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.