بررسی کتیبه های احداثیه و طوماری دوره تیموری (نمونه موردی: مسجد گوهر شاد مشهد و مدرسه غیاثیه خرگرد خواف)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی سازه ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU02_0956
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1779
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن طبسی

دکتری پژوهش هنر، رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

تکتم رئوف حجار زرین

دانشجو کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور،

چکیده

ظهور و تلالوء فرهنگ اسلامی در ایران سبب تغییر فلسفه حیات و نحوه نگرش مردم این دیار به جهان اطراف خویش گشت، به این جهت معماری نیز دستخوش تحول قرارگرفت. این تحول در تزئینات با حذف پیکره ها و جایگزینی آن با نقوش تزئینی، هندسی،گیاهی و همچنین ظهور کتیبه های مزین به آیات قرآن کریم و احادیث نمایان شد . درعصر تیموری که از درخشانترین دوره های تاریخی هنر و معماری اسلامی در ایران می باشد، معماران با فرهنگ و تفکرات بنیادی معماری قرون گذشته ایران، توانسته اند در زمینه های مختلف به ویژه هنر نگارگری و کتیبه نویسی با استفاده بی نظیر از انواع خطوط به چنان درجه ای از تکوین و تکامل برسند که الگویی برای کل مکاتب آینده باشد. بررسی دو بنا شاخص آن دوره (مسجد گوهرشاد مشهد و مدرسه غیاثیه خرگرد خواف) نشان می دهد که غنای تزئینات این دو مجموعه دارای اشتراکاتی بوده اما تفاوت موجود در کتیبه های دو بنای مذکور (اعم از متن، رنگ و مکان قرارگیری آنها) حاصل تغییر عواملی نظیر کاربری بنا، کاربری های همجوار و اقلیم می باشد. روش تحقیق این نوشتار تطبیقی تحلیلی است و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای میدانی می باشد.

کلیدواژه ها

کتیبه، دوره تیموری، مسجد گوهرشاد مشهد، مدرسه غیاثیه خرگرد خواف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.