پدیده قنات و چاه از دیدگاه سازمان های طبیعی و سازمان های ماشینی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی سازه ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU02_0771
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 574
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین قدس

کارشناسی ارشد معماری، موسسه آموزش عالی رشد دانش، سمنان

چکیده

بحران کمبود آب در عصر حاضر به یکی از بزرگ ترین دغدغه های جوامع تبدیل شده است. نگرانی های حاصل از کمبود آب، جوامع را به سوی یافتن راهکارهایی از جمله صرفه جویی در مصرف و یافتن منابع آب جدید رهنمون ساخته است. از جمله این راهکارها حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق به خصوص در مناطق کویری و عاری از منابع آب سطحی است؛ که این امر در کوتاه مدت جواب گو بوده ولی در دراز مدت به تقلیل سطح آب های زیرزمینی منجر می شود. ایرانیان از گذشته های دور با حفر چاه هایی در دل زمین و متصل کردن آن ها به یکدیگر دست به اکتشافی بزرگ به نام قنات زدند. این پدیده تاثیرات شگرفی در نحوه استخراج آب پایدار و همچنین آبیاری هدفمند زمین های تحت کشت داشته است. در این پژوهش علارغم قرار دادن قنات در چارچوب سازمان ها به تعریف سازمان طبیعی، سازمان ماشینی و بررسی نحوه رابطه پدیده قنات با سازمان های یادشده پرداخته می شود. سعی بر آن است تا مشخص گردد قنات از طریق برقراری ارتباطات منطقی میان اجزای خود و همچنین تعاملات دوسویه با محیط پیرامون برخلاف سازمان های ماشینی به سازمان های طبیعی تعلق دارد و این مسئله دلیل پایدار ماندن این پدیده تا چند دهه پیش است. روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی تحلیلی می باشد.

کلیدواژه ها

قنات، سازمان طبیعی، سازمان ماشینی، آب، مناطق کویری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.