اثرات الگوی کاشت و تراکم بوته بر عملکرد ذرت 704 در اقلیم نیمه گرمسیری کرمان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی در شرایط محیطی دشوار
  • کد COI اختصاصی: NCAHEC01_449
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 936
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود پوررحیمی

کارشناس ارشد زراعت شرکت خدماتی حمآیتی کشاورزی کرمان

حمید نجفی نژاد

دانشجوی دکتری فیزیولوژی دانشگاه تربیت مدرس

آصف افشاری پور

کارشناس ارشد زراعت شرکت خدماتی حمآیتی کشاورزی کرمان

جلال بختیاری

کارشناس ماشین آلات کشاورزی شرکت خدماتی حمآیتی کشاورزی کرمان

چکیده

به منظور بررسی اثرات الگوی (آرایش ) کاشت و تراکم بوته بر عملکرد و اجزا عملکرد ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704 جهت کشت تابستانه آزمایشی در شهرستان ارزوئیه با آب و هوای نیمه گرمسیری در استان کرمان در قالب کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید . در این آزمایش الگوهای کاشت دو ردیف موازی روی پشته به فاصله 20 سانتی متر- دو ردیف زیگزاک روی پشته به فاصله 20 سانتی متر - یک ردیف کف جوی و یک ردیف روی پشته (شاهد) به عنوان فاکتور اصلی و همچنین سه تراکم 66600 و 83300 و 111000 بوته در هکتار به عنوان فاکتور فرعی اعمال گردید. بر اساس نتایج بدست آمده به دلیل وضعیت خاص اقلیمی و وجود تشعشع کافی و روزهای آفتابی در منطقه ارزوئیه اختلاف معنی داری از لحاظ عملکرد دانه بین آرایشهای کاشت مختلف مشاهده نشد مع الوصف متوسط عملکرد دانه در تیمارهای کشت یک ردیفه در مقایسه با تیمارهای کشت دو ردیفه به میزان 1/18 تن در هکتار افزایش عملکرد نشان داده است بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق مشخص گردید که افزایش تراکم بوته در هکتار منجر به کاهش اجزا عملکرد دانه می شود در این بررسی بالاترین عملکرد در تراکم 111000 بوته (19/2 تن در هکتار) بدست امده که این امر به دلیل افزایش تعداد بوته در واحد سطح در تراکم های بالا می باشد به گونه ای مه تعداد بوته بیشتر در واحد سطح توانسته است کاهش اجزا عملکرد دانه را که در اثر افزایش تراکم ایجاد شده جبران بنماید. لذا با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش می توان الگوهای کاشت یک ردیفه را با اعمال تراکم 111000 بوته در هکتار برای اقلیم نیمه گرمسیری ارزوئیه به منظور کشت رقم ذرت سینگل کراس 704 توصیه نمود.

کلیدواژه ها

الگوی کاشت، تراکم بوته، ذرت، عملکرد، اجزا عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.