بررسی تاثیر فصل کاشت پاییزه و بهاره بر بهره وری از بارش، درصد کلروفیل برگ و میزان نفوذ نور در کف تاج پوشش ارقام نخود کابلی در شرایط دیم

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی در شرایط محیطی دشوار
  • کد COI اختصاصی: NCAHEC01_441
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت امرایی

کارشناس ارشد بانک کشاورزی لرستان

پیام پزشکپور

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان

چکیده

به منظور بررسی امکان کشت پاییزه نخود در شرایط دیم و مقایسه آن با کشت معمول (بهاره) و نیز بررسی تاثیر فصل کاشت پاییزه و بهاره بر بهره وری از بارش ، درصد کلروفیل برگ و میزان نفوذ نور در کف تاج پوشش ارقام نخود کابلی در شرایط دیم این پزوهش در سال زراعی 87-1386 در شهرستان الشتر اجرا گردید . آزمایش دارای دو عامل فصل کاشت (پاییزه و بهاره) و ارقام (آزاد ، آرمان، هاشم، و توده محلی گریت) بود که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بهره وری از بارش، میزان نور رسیده به کف تاج پوشش گیاهی و میزان کلروفیل برگ و عملکرد دانه مطالعه شدند نتایج تجزیه واریانس نشان داد تاثیر تاریخ کاشت بر میزان نور رسیده به کف تاج پوشش گیاهی و بهره وری از بارش معنی دار بود در کشت پاییزه بهره وری از بارش افزایش یافت درصد کلروفیل برگ در تیمارهای مختلف فصل کاشت بسیار معنی دار بود. کاشت پاییزه با داشتن 5/2 کیلوگرم بر میلیمتر یالاترین میزان بهره وری از بارش را داشت. میزان نور رسیده به کف تاج پوشش گیاهی برای کشت پاییزه 62/7 درصد کمتر از مقدار آن برای کاشت بهاره بود و بیشترین میزان کلروفیل برگ در تیمار فصل کاشت پاییزه (53/9) بدست امد بیشترین عملکرد دانه به میزان 1819/7 کیلوگرم در هکتار مربوط به کشت پاییزه بود و رقم آزاد دارای بیشترین عملکرد دانه (1561 کیلوگرم در هکتار) بود. با توجه به افزایش قابل توجه میانگین بهره وری از بارش، درصد کلروفیل برگ و جذب نور توسط گیاه نخود در کشت پاییزه نسبت به بهاره توصیه می شود این محصول در شرایط دیم الشتر به صورت پاییزه و با رقم آزاد که دارای بهره وری از بارش بالاتر (4/4 کیلوگرم بر میلیمتر می باشد) کشت شود.

کلیدواژه ها

نخوددیم، فصل کاشت، بهره وری از بارش، نور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.