ارزیابی تاثیر توام پلی اتیلن گلیکول و شوری روی ژنوتیپ های گندم دوروم در مرحله گیاهچه ای

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی در شرایط محیطی دشوار
  • کد COI اختصاصی: NCAHEC01_290
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 587
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده غربی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

ورهرام رشیدی

عضو هیئت علمی (استادیار) دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

علیرضا تاری نژاد

عضو هیئت علمی گروه بیوتکنولوژی دانشگاه تربیت معلم آذربایجان

چکیده

به منظور ارزیابی لاین های گندم دوروم نسبت به تنش شوری و خشکی در مرحله جوانه زنی آزمایش فاکتوریل به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 فاکتور در 3 تکرار در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز انجام شد . فاکتور اول تنش شوری شامل پتانسیل اسمزی شاهد (صفر) و 6- و 10- بار و فاکتور دوم شامل سطوح خشکی با پتانسیل اسمزی شاهد، 4-، 6- و 8- بار و فاکتور سوم شامل 7 لاین گندم می باشد تیمارهای شوری با استفاده از آب دریاچه ارومیه و تیمارهای خشکی با استفاده از پلی اتلن گلیکول 6000 تهیه گردیدند نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که در اکثر صفات مورد بررسی سرعت جوانه زنی ف طول ریشه چه، طول گیاهچه، طول کولئوپتیل ، نسبت طول کولئوپتیل به ریشه چه، وزن تر گیاهچهف و وزن خشک گشاهچه در سطوح مختلف تنش شوری و خشکی دارای تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین بین لاین های گندم دوروم تفاوت معنی داری مشاهده گردید که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ارقام مورد مطالعه می باشد ننایج این تحقیف نشان داد که تنش شوری و شخکی به طور معنی داری سبب کاهش صفات مورد مطالعه گردید به طوریکه جوانه زنی در تیمار 8- و 10 بار خشکی و شوری به طور کامل متوقف گردید در این بررسی ژنوتیپ شماره 7 (یازلیق) نسبت به سایر ژنوتیپ ها از تحمل بیشتری به شوری و خشکی در مرحله جوانه زنی برخوردار بود به عنوان لاین متحمل به تنش قابل استفاده در برنامه های اصلاحی می باشد.

کلیدواژه ها

گندم دوروم، جوانه زنی، تنش شوری، تنش خشکی، پلی اتیلن گلیکول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.