اثر پرتوتابی الکترونی بر ارزش غذایی ساقه آتریپلکس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات دام و طیور، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JLR-2-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 674
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس طباطبایی

دانشجوی کارشناسی ارشد سابق گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند

محمد حسن فتحی نسری

دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند

همایون فرهنگ فر

دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند

احمد ریاسی

استادیار گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

در این مطالعه نمونه های ساقه آتریپلکس پرتوتابی شده با دوزهای 100، 200، 300 کیلوگری برای ارزیابی اثر بیم الکترونی بر ترکیب شیمیایی ، فراسنجه های تجزیه پذیری شکمبه ای و گوارش پذیری شکمبه ای و پس از شکمبه ای ماده خشک و فیبر نامحلول در شوینده خنثی ساقه آتریپلکس مورد استفاده قرار گرفتند. بدین منظور ابتدا با استفاده از روش درون کیسه ای ، مقدار 5 گرم از نمونه آسیاب شده (6 تکرار) به مدت صفر، 2، 4، 8، 16، 24، 48 و 72 ساعت در شکمبه دو راس تلیسه هلشتاین مجهز به فیستولای شکمبه ای انکوبیت شدند و فراسنجه های تجزیه پذیری شکمبه ای مواد مغذی براورد شدند. سپس برای تعیین گوارش پذیری شکمبه ای و پس از شکمبه ای مواد مغذی به ترتیب از انکوباسیون 16 ساعته نمونه های خوراکی در شکمبه و انکوباسیون در دستگاه شبیه ساز هضم دیزی استفاده شد. تجزیه آماری داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SAS انجام شد. بر اساس نتایج این تحقیق فیبر نامحلول در شوینده اسیدی در اثر پرتوتابی به لحاظ عددی کاهش یافت ولی این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود اما فیبر نامحلول در شوینده خنثی در ساقه آتریپلکس پرتوتابی شده نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (0/05> P). از طرفی بخش سریع تجزیه بخش کند تجزیه و تجزیه پذیری موثر ماده خشک با افزایش سطح پرتوتابی به طور معنی داری افزایش یافت (0/05> P). بخش سریع تجزیه فیبر نامحلول در شوینده خنثی در اثر پرتوتابی با دوزهای 100 و 200 کیلوگری افزایش یافت ولی این افزایش به لحاظ آماری معنی دار نبود. بخش کند تجزیه فیبر نامحلول در شوینده خنثی در اثر پرتوتابی به طور معنی داری افزایش یافت (0/01> P) . گوارش پذیری پس از شکمبه ای ماده خشک و گوارش پذیری ماده خشک در کل دستگاه گوارش در اثر پرتوتابی به طور معنی داری افزایش یافت (0/05> P). گوارش پذیری شکمبه ای پس از شکمبه ای و کل دستگاه گوارشی فیبر نامحلول در شوینده خنثی تحت تاثیر پرتوتابی قرار نگرفت. نتایج این پزوهش نشان داد پرتوتابی الکترونی نقش موثری در بهبود ارزش غذایی و گوارش پذیری ساقه آتریپلکس دارد لیکن با توجه به عدم تفاوت بین دوزهای پرتوتابی دوز 100 کیلوگری قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

ساقه، آتریپلکس، بیم الکترونی، تجزیه پذیری شکمبه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.