حفاظت سکوهای دریایی در ناحیه جزر ومدی، پاشش آب و ناحیه اتمسفری
- سال انتشار: 1376
- محل انتشار: پنجمین کنگره ملی خوردگی ایران
- کد COI اختصاصی: INCC05_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1701
نویسندگان
کارشناس پژوهشکده علوم و تکنولوژی زیر دریا
دانشیار دانشکده مهندسی مواد - دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده
بدون شک ناحیه جزر و مدی سازه های دریایی یکی از آسیب پذیرترین قسمتهای این تاسیسات می باشد. ضربات ممتد وشدید امواج، اکسیژن فراوان، فقدان حفاظت کاتدی ، اسپری نمک که دائما بر روی این سطوح خیس و خشک می گردد و دشواری دسترسی به این قسمت، همگی تاکید بر اهمیت حفاظت ناحیه جزر و مدی تاسیسات دریایی دارند. سیستم حفاظت کاتدی بدلیل عدم وجود یک الکترولیت دائمی در این ناحیه نمی تواند برقرار گردد با این وجود ناحیه جزر و مدی دارای حداکثر خوردگی نمی باشد بلکه از نظر حفاظت مشکل ترین قسمت می باشد. ناحیه بالای قسمت جزر و مدی، یعنی ناحیه اسپری و پاسس آب دریا ماکزیمم خوردگی را داراست زیرا از یکسو دائما با رطوبت حاوی اکسیژن فراوان در تماس است و از سوی دیگر در معرض فرسایش توسط امواج دریا در زمان طوفانی بودن دریا است. در این ناحیه نیز امکان حفاظت کاتدی وجود ندارد، همچنین ضربه حاصل از شناور ها و برداشتن محصولات خوردگی که بنوبه خود پوششی محسوب می گردد شدیدا در افزایش خوردگی تاثیر دارد. به همین دلیل استفاده از رنگ یکی از روشهای حفاظت این نواحی در برابر خوردگی است. در این مقاله به بررسی سیستم های رنگی که درسکوهای دریایی بکار می روند پرداخته میشود. از آنجاییکه سیستم های رنگی که بدین منظور بکار می روند بایستی مورد آزمایش قرار گیرند. لذا بر اساس روشهای استاندارد آزمایشی جهت تعیین خواص مکانیکی و مقاومت خوردگی چند رنگ تولیدی از کارخانجات رنگ سازی داخلی انجام می شود. این ازمایشات شامل خاصیت تعیین پذیری و چسبندگی، مقاومت سایشی، مقاومت خوردگی (از طریق دستگاه سالت اسپری) ، مقاومت در برابر حلالها، پوشش دهی و یا عدم پوشش دهی رنگ در هنگام بکارگیری آن، مناسب و یا نامناسب بودن هاردنر رنگ و مقاومت رنگ در برابر خزش زیر لایه ای می باشد.کلیدواژه ها
مقالات مرتبط جدید
- سنتز نانو ماده اکسیدگرافن و بررسی تاثیر آن بر روی مقاومت شیمیایی رنگ آلکیدی
- پیش بینی نرخ های تولید چندفازی (نفت، گاز و آب) با استفاده از روش های یادگیری ماشین: مرور بر روش ها و کاربردها
- روشهای کنترل داده محور در مهندسی شیمی
- بررسی جداسازی گاز پروپیلن از پروپان در غشای ۶FDA-durene با استفاده از روش شبیه سازی مولکولی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.