بررسی و تحلیل مولفه امنیت در شهر اسلامی
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی برنامه ریزی و مدیریت شهری با تاکید بر مولفه های شهر اسلامی
- کد COI اختصاصی: URBANPLANING06_186
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1558
نویسندگان
دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد
دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی . دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
امنیت موضوع و دغدغه بسیار مهم و رایج حیات بشری از گذشته های دور تا کنونمحسوب می شده و با گذر زمان نه تنها نقش و کارکرد آن کاهش نیافته، بلکه هر روز براهمیت و ابعاد آن نیز افزوده شده است. از طرفی، با رشد سریع جمعیت شهرنشین و درنتیجه گسترش بی رویه شهرها، آنها به مراکز ناهمگن جمعیتی، اقتصادی،اجتماعی وفرهنگی تبدیل شدهاند؛ به نحوی که افزایش و تعمیق شکاف های اقتصادی-اجتماعی،گسترش فقر و حاشیه نشینی، افزایش جرم و جنایت و رشد کم سابقهناهنجاری های اجتماعی از یکسو و چالش هایی محیطی همچون آلودگی و کمبود منابع آب، آلودگی هوا و ...از سوی دیگر، موضوع «امنیت شهری» را به چالش اصلی برنامه ریزان و مدیران شهری تبدیل کرده است. بر این مبنا، این پژوهش تلاش دارد بهبررسی نقش و جایگاه مولفه امنیت در شهر اسلامی بپردازد و با استناد به متون و منابعاسلامی قواعد، اصول و معیارهایی را که اسلام برای ایجاد شهر و جامعه امن مطرحکرده است مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد. این پژوهش از حیث ماهیت وروش توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی محسوب می شود. یافته های پژوهش مبین آن است که از منظر اسلام، برقراری امنیت در شهر و جامعه انسانی بسیار مهمتلقی شده است، به طوریکه در قرآن کریم به صراحت از امنیت به عنوان مهمترین عاملزمینه ساز رفاه و فراوانی نعمت یاد شده است و در نهج البلاغه نیز مهمترین وظیفهحاکم اسلامی برقراری امنیت و آرامش در شهرهای اسلامی ذکر شده است. نتایجپژوهش نشان می دهد دین اسلام در قالب آیات، روایات، احادیث، سنت و...برای ابعادمختلف شهر اسلامی از جمله مولفه امنیت درجامعه و شهر اسلامی اصول، قواعد وراهکار هایی مشخصی دارد که تبعیت و اجرای آنها می تواند تضمین کننده امنیت در جامعه شهری و ایجاد «شهر امن» باشد.کلیدواژه ها
شهر امن، امنیت، اسلام، شهر اسلامی، شاخصمقالات مرتبط جدید
- بررسی کلانتری معماری با آخرین امکانات از طراحی مناسب
- طراحی کتابخانه دیجیتال با رویکرد معماری پارامتریک
- بررسی و تجزیه و تحلیل بهینه سازی مصرف انرژی در ساخت و ساز با استفاده از بی آی ام ۱
- طراحی پارک اکولوژیک در شهر گردشگری شاندیز با تاکید بر پایداری محیط زیست شهری
- مروری بر پژوهش های حوزه موفقیت دفاتر مدیریت پروژه بر اساس حوزه های دانشی ۱۰ گانه در پروژه های عمرانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.