شبیه سازی تراز آب زیرزمینی دشت آباده با استفاده از مدل های شبکه عصبی مصنوعی (MLP)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین همایش کشاورزی و توسعه پایدار، فرصت ها و چالش های پیش رو
  • کد COI اختصاصی: ASDOFC03_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 915
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه اقایی فرد

ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

علیرضا غلامی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

چکیده

با توجه به کاهش نزولات جوی و خشکسالی اخیر و در نتیجه کمبود آب در پهنه وسیعی از کشورو با توجه به میزا ن بارندگی سالانه استان در یک دور ه 20 ساله معادل 322.86 میلیمتر گزارش شده است.استان فارس از قطب های کشاورزی کشور بوده که 80 درصد آب مصرفی بخش کشاورزی آن از آبهای زیر زمینی است.این امر موجب افت شدید سطح سفره های آب زیرزمینی در آبخوانهای مختلف طی سالهای گذشته شده استو از این منظر،تعداد زیادی از دشت های استان با بیلان منفی آب زیرزمینی روبرو است و مدیریت آبهای زیرزمینی از اهمیت و حساسیت بسیا ر زیادی برخوردا ر است.برای اعما ل یک مدیریت صحی ح نیا ز به شناسایی و به مدل درآوردن و پیش بینی نوسانات سطح آب سفره های زیر زمینی در دشتها جهت برنامه ریزی های بلند مدت می باشد.فاکتورها و عوامل مختلفی بر روی سطح آب زیرزمینی تاثیرگذار است که از جمله آنها،عوامل آب و هوایی (دما،میزان بارندگی،تبخیر)،میزان تخلیه و تغذیه ا ز سفره و...می باشند،که تحلیل این پدیده را مشکل می سازند. روند کلی هیدروگراف معرف آب زیر زمینی دشت آباده ،بر اساس اطلاعات سطح آب زیرزمینی درطی سال های گذشته نزولی و نشانگر بروزافت مداوم و کاهش ذخایرمخازن آب زیرزمینی می باشد. در این تحقیق به منظو ر ارائه مدل هوش مصنوعی ،از مدل های شبکه عصبی مصنوعی استفاده گردید.. بدین منظور از داده های بارش و تراز اب زیرزمینی به صورت ماهانه ایستگاه صادق اباد ,دشت اباده در دوره اماری 15 ساله (1388-1373) برای مدل استفاده شده است که در نتیجه برای پیش بینی جریان اب زیرزمینی دشت اباده با استفاده از شبکه های عصبی با الگوهای مختلف بهترین نتایج را در بر داشته است.در الگوی اول شبکه های عصبی با R test=./9348 , MSE test=0.32 در الگوی دوم R test=./9634, MSE test=0.3319 در الگوی سوم R test=./9265, MSE test=0.2919 در الگوی چهارم Rtest=./9602 ,MSE test=./3312 بهترین نتایج را در بر داشته است.

کلیدواژه ها

شبکه عصبی ,تراز اب ,بارش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.