رصد جریان های تاثیرگذار فرهنگی اجتماعی حاکم بر استان آذربایجان غربی - با استفاده از روش کیو

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی جامعه شناسی و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: SOCIOCONF02_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 999
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود ابراهیم پور

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، گروه علوم اجتماعی، تبریز، ایران

اسماعیل نجف زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد پژوهش علوم اجتماعی، دانشگاه تبریز، گروه علوم اجتماعی، تبریز، ایران

علی ماندگار

دانش آموخته کارشناسی ارشد جامعه شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، گروه علوم اجتماعی، تبریز، ایران

چکیده

فرهنگ و عناصر آن مانند جامعه و اجزای آن، امری ثابت و تغییرناپذیر نیست و به دلیل تغییر دائمی در گذرزمان بایستی در دورههای زمانی مختلف، نگاهی رصدگونه به آن داشت تا از این طریق در هر مرحله میزانموفقیت و عدم موفقیت در دستیابی به اهداف فرهنگی مشخص گردد. هدف اصلی رصد فرهنگی، آینده نگریفرهنگی و شناسایی به موقع جریانهای فرهنگی و ارائه راهبردهای مواجهه با آنها می باشد. رصد فرهنگیاستان آذربایجان غربی به دلیل برخورداری از تنوع قومی و مذهبی و نیز به دلیل هممرز بودن با سه کشورترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان از اهمیت بیشتری برخوردار است. در مقاله حاضر برای بررسی جریانات و تحولات فرهنگی حاکم بر استان آذربایجان غربی، از روش کیو (Q) استفاده شده است. روش کیو ترکیبی از دو روش تحقیق کیفی و کمی بوده و رویکردی است که در آن ذهنیتهای مختلف افراد نسبت به موضوع شناسایی میگردد. در تحقیق حاضر پس از بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه با 60 نفر کارشناس این حوزه،حدود 36 عبارت کیو انتخاب گردید و سپس این عبارات توسط مشارکت کنندگان در تحقیق اولویت بندیگردید. بر اساس یافته ها و نتایج تحلیل عاملی کیو و بر اساس ذهنیت مشارکت کنندگان، به 5 عامل یا گروه(منتقدان، محافظه کاران، متاثران، میانه روان و آرمان گرایان) دسته بندی گردید.

کلیدواژه ها

فرهنگ، رصد فرهنگی، روش کیو، جریانات فرهنگی، مهندسی فرهنگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.