نقش خانواده در نابرابری جنسیتی ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی جامعه شناسی و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: SOCIOCONF02_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدجابر باقری

دانشجوی دکترای جامعه شناسی اقتصادی و توسعه دانشگاه علوم و تحقیقات

چکیده

زندگی در جامعه صنعتی با نگرش پیش صنعتی نسبت به زنان و وظیفه آنان در خانواده سنخیت ندارد. شرایطزندگی خانوادگی بر اساس نابرابری جنسیتی به وجود آمده است که هم فشارهایی بر زنان و هم فشارهایی بر مردان تحمیلمی کند، و در نهایت باعث می شود در جامعه ای که سلطه و اقتدار در ابعاد اجتماعی مطلوب تلقی نمی شود، در خانواده اقتدارمرد بر زن به وجود آید. اقتداری که باعث تسلط، نظارت مرد بر زن و فرزندان در تمام زمینه های رفتاری و اجتماعی می شودو در عین حال برخی از رفتارهای ناپسند مردان در خانواده را به عنوان حقوق خانوادگی آنان مطرح می کند. این شرایطخانوادگی بر جامعه تاثیر می گذارد و نه فقط باعث ایجاد نابرابری جنسیتی در جامعه می گردد، بلکه به آسیب های اجتماعیمتعددی نیز منجر می شود. این چنین خانواده ای دیگر حافظ نظم اجتماعی نیست، بلکه خود آسیب زاست. و در این میانبی تردید نقش دولت در کمرنگ یا پررنگ کردن نابرابر جنسیتی و تبعیض بسیار مهم است.این مقاله با هدف بررسی سرچشمه های نابرابری جنسیتی در ایران- خاصه بعد از انقلاب مشروطه- درصدد است تا با نگاهی جامعه شناختی و با استفاده از روش های تحلیل محتوا و فراتحلیل به آبشخورهای این نابرابری پی ببرد و علت هایبنیادین این آسیب اجتماعی را مورد مداقه و تحلیل قرار دهد.

کلیدواژه ها

مسئله اجتماعی؛ هویت جنسیتی ؛ نقش سنتی و مدرن؛ الزامات خانوادگی؛ نابرابری جنسیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.