نقش مسجد در افزایش سرمایه اجتماعی در شهرهای اسلامی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی در جستجوی شهر فردا «واکاوی مفاهیم و مصادیق در شهر اسلامی - ایرانی»
  • کد COI اختصاصی: NCFC01_133
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 867
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه خواجوند بدیعی

کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبائی

ندا صفری چابک

کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

سرمایه اجتماعی را می توان در پیوند، تعامل، کنش و روابط افراد جامعه با یکدیگر جستجو نمود. البته در این میاننباید از نقش نهادهای مدنی و دموکراتیک و نیز دولت در تقویت چنین فضاهایی غافل شد. یکی از این فضاهای با ارزش که نقش بسیار مؤثری در افزایش سرمایه اجتماعی در میان مردم دارند، نهادهای دینی و مذهبی هستند که تداوم حضور بناهای مذهبی در فرم و ساختار شهر از زمان ایجاد اولین شهرهای اسلامی تاکنون با حیات آنها همراه بوده است. این پژوهش، ضمن معرفی عملکردهای مسجد در شهرهای اسلامی به یافتن ارتباط میان این عملکردها و جایگاه مسجد با سرمایه اجتماعی در شهرهای اسلامی می پردازد. به همین منظور، سعی شده که با استفاده از روش اسنادی و جمع آوری اطلاعات اولیه پرداخته و از طریق مشاهده و استفاده از منابع کتابخانه ای عوامل سرمایه ساز در مسجد و نقش آن در افزایش سرمایه اجتماعی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. یافته های این تحقیق بیانگر این مطلب است که حضور این کاربری بیشتر به دلیل اعتقاد مسلمانان به حضور این بنا در شهرهای اسلامی است و مسجد، به عنوان مهمترین سرمایه هویت بخش دینی و فرهنگی، موجب تقویت روح جمع گرایی، انعطاف و نظم پذیری مسلمانان شده و نشانی از هویت و عدالت در اسلام است. در واقع، مساجد در محلات شهری می توانند ضمن برطرف نمودن تضادهای موجود در جامعه، بر انسجام اجتماعی تأکید کرده و به عنوان کانون تجمع مردم در یک مکان، حرکات و رفتارهای مذهبی و اجتماعی و سیاسی مردم را هماهنگ سازند.

کلیدواژه ها

سرمایه اجتماعی، مسجد، تعاملات اجتماعی، شهرهای اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.