مکان های سوم: بازتعریفی از مکان های اجتماعی در شهر یزد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی در جستجوی شهر فردا «واکاوی مفاهیم و مصادیق در شهر اسلامی - ایرانی»
  • کد COI اختصاصی: NCFC01_123
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4794
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه حسین زاده

کارشناس ارشد طراحی شهری

سیدجواد قریشی خوراسگان

دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه یزد

چکیده

استفاده و تخصیص فضاهای عمومی،مسئله ای اساسی است که باید در مطالعات زندگی روزانه کسانی که در شهرها زندگی می کنند، مورد بررسی قرار گیرد. استفاده و تخصیص از فضاهای عمومی تجربه ای است که برای تمامی افراد یکسان نیست؛ زیرا متغیرهایی نظیر سنف جنس، گروه های اجتماعی و اقلیت های قومی و نزادی بر چگونگی استفاده از آن، اثر می گذارند. در حالی که فضا راگسترده ای باز و انتزاعی می بینیم، مکان بخشی از فضاست که به سویله شخص یا چیزی اشغال شده است و دارای بار معنایی و ارزشی ست. برهم کنش افراد در این محیط، بلادرنگ است که ویزگی های آن را متمایز از مناطق اطراف می کند. مکان سوم به عنوان جایی برای برقراری تعاملات اجتماعی و متفاوت از محل کار یا محل سکونت، در اواخر قرن بیستم، توسط الدنبرگ مطرح شده است. در این مکانها دیده می شود، هم سطحی و برقراری عدالت و فاصله گرفتن از تفاوت های طبقاتی و اجتماعی است. در این پژوهش، سع بر آن است تا با روشی مروری- تحلیلی و بر پایه توصیف داده های اسنادی، به تعریف و بازتعریف مفهوم مکان سوم به عنوان ظرفی برای مظروف روابط اجتماعی پرداخته شود. سوالاتی که این پژوهش به دنبال دارد، عبارتند از: آیا در شهرهای امروزی ما مکان های سوم در دسترس شهروندان هستند؟ آیا فضاهای موجود با معیارهای تعریف یک مکان سوم همخوانی دارند؟ آنچه این پژهش به دنبال دارد، ارتقای ارزش مکان هایی برای تعامل و برقراری روابط پایدار اجتماعی است، از اینرو با استفاده از تکنیک های مشاهده و پرسشنامه در چند فضای شهری یزد به عنوان مکان های سوم، سعی در بازتعریف مکان های اجتماعی در شهر یزد و توصیف این مکان ها داشته است.

کلیدواژه ها

مکان، مکان سوم، مکان اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.