کیفیت فضاهای شهری و جایگاه زیبایی شناسی اسلامی در تحقق آن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی در جستجوی شهر فردا «واکاوی مفاهیم و مصادیق در شهر اسلامی - ایرانی»
  • کد COI اختصاصی: NCFC01_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 591
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عمیدالاسلام ثقه الاسلامی

استادیار دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

مریم دنیوی راد

دانشجوی دوره کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

سمانه شریعت رضوی

دانشجوی دوره کارشنای ارشد طراحی شهری دانشکده هنر و معماریف دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

چکیده

زیبایی یکی از مهمترین نیازهای بشری و از مهمترین مؤلفه های کیفی تشکیل دهنده فضاهای شهری است. اهمیت این امر به اندازه ای است که در فرهنگ ها و جهانبینی های مختلف برای آن تعاریف واصول خاصی را بیان کرده اند. با توجه به این که مسئولین و صاحب نظران بر این عقیده هستند که شهرهای فردا، شهرهای ایرانی اسلامی هستند، در همین راستا هدف این پژوهش شناسایی اصول زیباشناسی اسلامی و جایگاه این اصول در تحقق کیفیات فضاهای شهری است. در این پژوهش از روش توصیفی و تحلیل محتوا با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است. نتایج حاکی از آن هستند که هر یک از اصول زیبایی شناسی اسلامی سبب شکل گیری و تقویت کیفیات خصی شده اند و به کارگیری مجموعه این اصول در طراحی فضاهای شهری علاوه بر این که می تواند زمینه و بستر مناسب شکل گیری کیفیات فضایی را فراهم آورند، می توانند فرهنگ و جهان بینی اسلامی را نیز در روح فضاها و مکان های شهری جاری کند. در این مقاله، ابتدا به بررسی مفاهیم و تعاریف اولیه مؤلفه های کیفی فضاهای شهری پرداخته شده و پس از آن مفهوم و تعاریف زیبایی و زیبایی شناسی اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. و در گام بعدی اصول شکل دهنده زیباشناسی اسلامی شناسایی و در نهایت در بخش نتیجه گیری عناصر زیباشناسی اسلامی در سه بعد کالبدی، عملکردی، اجتماعی با اصول و کیفیات فضاهای شهری مورد تطبیق قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

زیبایی شناسی اسلامی، فضای شهری، کیفیت فضای شهری، طراحی شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.