بررسی نقش سیستم آبیاری سنتی و باغات و اراضی کشاورزی در منظر شهر پایدار (مطالعه موردی شهر سمنان)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین همایش ملی در جستجوی شهر فردا «واکاوی مفاهیم و مصادیق در شهر اسلامی - ایرانی»
- کد COI اختصاصی: NCFC01_064
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 908
نویسندگان
معاون مدیریت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان
مسئول واحد زنان روستایی جهاد کشاورزی استان سمنان
چکیده
منظر شهری هنر یکپارجگی بخشیدن بصری و ساختاری به مجموعه ی ساختمانها و خیابانها و عناصر موجود مصنوع و غیرمصنوع در آنها و فضاهایی است که محیط شهری را می سازد. از جمله فضاهایی که می توان به آن اشاره کرد فضاهای طبیعی موجود در شهرهاست که نقش به سزایی در خلق منظری شهری دارند. اساسی ترین عناصر طبیعی مناظر شهری درختان و به عبارتی باغات و اراضی کشاورزی و آب و ابرسانی هستند جرا که باغات و درختان همانند بناهای دارای ساختارهایی هستند که منجر به ایجاد یک سبک معماری گیاهی می گردند و عنصر آب و آبرسانی به این باغات و درختان نیز همانند شبکه های معابر و خیابانها منجر به ایجاد شبکه های شهری می شوند. با عنایت به اهمیت این دو عنصر اساسی که در امر منظر و طراحی شهری شهرها دارند و متاسفانه امروزه مورد غفلت واقع شده اند بنابراین در این مقاله و به صورت موردی نسبت به اهمیت و ویزگی های این عناصر در منظر شهری پایدار شهر پرداخته شده است. همانطور که میدانیم آب این عنصر طبیعی همواره از گذشته های بسیار دور به عنوان عامل زندگی آفرین در نزد تمام گروه ها و فرهنگهای مختلف دنیا مورد تقدیس واقع می شده و در سرزمینی مثل ایران به دلیل وجود شرایط اقلیمی خاص کشورمان از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و از عوامل تأثیر گذار بر شهرسازی کشورمان محسوب می شد. لذا در زیستگاه های انسانی کشورمان تبلور کالبدی بافت مثل شهر اصفهان و در جاهایی که آب جاری در دسترس نبود کاریزها در امتداد مسیر خود مبین شکل و توسعه و منظر شهری شدند مثل یزد. امروزه متاسفانه آب در شهر ایرانی حضور مفهومی و طراحی بخصوص در زمینه منظر شهری ندارد در حالیکه می تواند بسیار دستمایه طراحی فضاها و مناظر شهری باشد. از سوی دیگر باغات و اراضی کشاورزی شهری نیز با توجه به روند رو به رشد شهرها و افزایش ساخت و سازها بتدریج باعث گردید تا این فضاها که به نوعی مناظرشهری و ریه های تنفسی شهرها بودند دستخوش تغییر و تحول شده و باعث بحرانهای متعددی گردند که یکی از مهمترین آنها بهم ریختگی و نابودی مناظر طبیعی شهری می باشند که به لحاظ ارتباط تنگاتنگ این دو عنصر طبیعی با هم و نقش آفرینی آنها در این زمینه (سیما و منظر شهری) سعی گریده است تا در این مقاله به صورت موردی و با استفاده از بخصوص تصاویر هوایی قدیم و جدید شهر و نقشه های شهر مورد مطالعه (سمنان) و همچنین مطالعات طرح های جامع گذشته و بررسی آنها نسبت به نقش حائز اهمیت این عناصر طبیعی در امر شکل گیری و منظر شهری پایدار شهر سمنان پرداخته شود.کلیدواژه ها
منظر شهری، سیستم آبیاری سنتی، باغات و اراضی کشاورزی شهری، سمنانمقالات مرتبط جدید
- بررسی راهکارهای مقاومسازی سازه های شهری در برابر زلزله و فرونشست زمین
- راهکارهای نوین برای کاهش هزینههای اجرایی و افزایش کارایی در شهرداری ها
- مدیریت و بهروزرسانی بانک های اطلاعات مکانی شهری با GIS در شهرداریها
- پایش سلامت پلها و سازه های شهری با سنسورهای IoT
- کاربرد زنجیره ارزش مکانی در شناسایی و اولویت بندی فرصت های سرمایه گذاری شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.