بررسی تطبیقی اصول طراحی شهری پایدار با شاخص های ارتقاء هویت تاریخی- فرهنگی مجموعه های کهن شهی (نمونه موردی مجموعه گنجعلی خان کرمان)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی در جستجوی شهر فردا «واکاوی مفاهیم و مصادیق در شهر اسلامی - ایرانی»
  • کد COI اختصاصی: NCFC01_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 845
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما جهان بین

دکتری شهرسازی، عضو هیئت علمی، مدیر گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

رعنا صاحب اختیاری

کارشناس ارشد طراحی شهری

چکیده

مسئله پیش رو در این پژوهش، استخراج راهکارهای ارتقاء هویت تاریخی- فرهنگی مجموعه های شهری در شهرهای تاریخی ایران در بستر طراحی شهری و مقایسه این راهکارها با اصول شهری پایدار می باشد که این امر با هدف حفظ و احیاء مجموعه های تاریخی شهر در عین توجه به توسعه پایدار صورت می پذیرد. این پژوهش ضمن استفاده از روش کتابخانه ای جهت استخراج اصول طراحی شهری پایدار به مطالعه میدانی وضع موجود و مجموعه گنجعلی خان کرمان به عنوان نمونه می پردازد و در نهایت از طریق روش قیاسی به مطابقه شاخص های طراحی شهری با راهکارهای طراحانه جهت ارتقاء هویت تاریخی- فرهنگی مجموعه های قدیمی شهر در قالب نمونه موردی طرح شده می انجامد و به نتایج زیر دست می یابد: 1)راهکارهای طراحانه جهت ارتقاء هویت مجموعه تاریخی گنجعلی خان را به قرار زیر معرفی می کند: 1-1)فضاهای شهری سرزنده: آب انبار، حمام، موزه... در میدان با اجرای موسیقی زنده و رقص نور در آب هنگام شب 1-2) تقسیم فضایی پیاده راه به مسیر حرکت، خرید، فضای نشستن و تعامل افراد 1-3) تغییر کاربری کاروانسرای گنجعلی خان به هتل- باغ، متناسب با روحیه تاریخی- فرهنگی مجموعه گنجعلی خان 1-4)طراحی فضای نشستن و گردهمایی افراد جهت انجام فعالیت های متنوع 1-5) احیاء کاروانسرای چارسوق به عنوان یک عنصر با ارزش و مؤثر در مجموعه از طریق ایجاد فضای جمعی جهت گردهمایی افراد، اجرای تئاتر و رویدادهای خیابانی و فستیوال ها 2)به این نتیجه می رسد که راهکارها با اصول طراحی شهری پایدار مطابقت دارد و عامل توسعه پایدار شهر می گردد.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، هویت تاریخی- فرهنگی، مجموعه گنجعلی خان کرمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.