بررسی رواناب و رسوب شیب های مختلف در مراتع بزقوش شهرستان سراب در مقیاس شبیه ساز باران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی مهندسی عمران و توسعه پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: ICESCONF01_286
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 816
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول سلطانی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشگاه محقق اردبیلی

اباذر اسمعلی عوری

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه محقق اردبیلی

مجید رئوف

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

برای بررسی و برآورد میزان فرسایش، روش های مختلفی وجود دارد که استفاده از دستگاه شبیه ساز باران، یکی از این روش ها محسوب می شود. در تحقیق حاضر سعی شد تا نقش شیب، در تولید رواناب و رسوب با استفاده از دستگاه شبیه ساز باران که در طی دوره پژوهشی طراحی و ساخته شد، بررسی شود. دستگاه تهیه شده با ابعاد 1 متر مربع و متشکل از مخزن آب و باد و قطره چکان و چهار پایه و قطعات جانبی می باشد که توانایی بارش به مدت 24 ساعت و بیشتر را داشته و قابلیت استفاده در شیب های مختلف را دارد. این باران ساز توانایی تولید بارش های بسیار آرام تا بارش های شدید (1/84 میلی متر در دقیقه) را دارد. پژوهش حاضر که در اراضی مرتعی روستای اسب فروشان واقع در دامنههای کوه بزقوش شهرستان سراب به انجام رسید، رواناب و رسوب ناشی از باران ساز مصنوعی را در سه شیب 5، 9 و 25 درصد را بررسی و مورد ارزیابی قرار گرفت. خاک منطقه مورد مطالعه بر اساس روش هیدرومتری از نوع خاک شنی لومی می باشد. در همه آزمایش ها در هر سه شیب، پارامترهای حداکثر شدت بارشف مقدار و مدت بارش ثابت و به ترتیب برابر با 0/6 میلی متر بر دقیقه، 12/8 میلی متر و 60 دقیقه درنظر گرفته شدند. نتایج بررسی ها نشان داد که با افزایش مقدار رس خاک که در شیب 25 درصد دیده می شود، میزان رواناب و رسوب تولیدی افزایش می یابد. همچنین با افزایش مقدار شن خاک (شیب 5 درصد)، مقدار رواناب و رسوب تولیدی کاهش می یابد. نتایج بیانگر این واقعیت هستند که با کاهش مقدار سیلت خاک (شیب 5 درصد) میزان رواناب و رسوب تولیدی کاهش می یابد. نتایج به دست آمده حاکی از افزایش مقدار رواناب و رسوب، با افزایش مقدار شیب دارد به گونه ای که بیشترین مقدار رواناب و رسوب تولیدی، مربوط به شیب 25% و به مقدار 252/5 گرم در متر مربع اندازه گیری شد. این در حالی است که با اعمال شرایط سکسان در دو شیب 5 و 9 درصد رواناب و رسوبی صورت نپذیرفت و تمام بارش صورت گرفته، نفوذ یافت.

کلیدواژه ها

فرسایش، روش هیدرومتری، شدت بارش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.