مهار قهوهای شدگی ریزنمونههای گیاه دارویی درمنه خزری در حضور غلظت های متفاوت آنتی اکسیدان اسید آسکوربیک

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره سراسری فناوریهای نوین ایران با هدف دستیابی به توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: SENACONF01_500
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سونا اعیادی حسن

کارشناس ارشد زیست فناوری میکروبی

مهرناز کیهان فر

استادیار دانشکده علوم و فناوریهای نوین دانشگاه اصفهان

چکیده

گیاهان از مهمترین منابع تهیه دارو از زمان گذشته تا حال بودهاند. مواد دارویی استخراج شده از گیاهان دارویی در مقایسه با مواد دارویی شیمیایی عوارض کمتری دارند و به همین دلیل بیشتر مورد پسند مردم هستند. بهدلیل پایین بودن غلظت این ترکیبات گیاهی، محدودیت منابع طبیعی، نابودی گونه های متنوع گیاهی و مشکلات اهلی نمودن و کشت زراعی این گیاهان ، محققین را وادار به استفاده از فنآوریهای زیستی جهت افزایش مقدارمواد دارویی نموده است. راهکارهایی مانند کشت اندام، کشت سلول و بافتها، مهندسی ژنتیک و غیره نمونههایی از این تلاشها هستند. ریشه مویین بیماری گیاهی ایجاد شده توسط Agrobacterium rhizogenes موجبسرطانی شدن و تولید ریشههای تراریخت میشود که در طی آن زیست توده گیاهی به طور فزایندهای در حال رشد و تکثیر است. به این منظور ریزنمونههای برگی از گیاه مانند درمنه خزری تهیه شده و با سویههای مختلف آگروباکتریوم رایزوژنز آلوده شدند. این ریزنمونهها به دلیل آزاد شدن ترکیبات فنولی شروع به قهوهای شدن و مرگکردند. در این تحقیق اثر دو غلظت متفاوت از اسید آسکوربیک بر روی جلوگیری از قهوهای شدن ریزنمونههای درمنه خزری مورد بررسی قرار گرفت. اسید آسکوربیک در محیط کشت گیاهی یکی از ترکیبات آنتی اکسیدانیبوده و موجب به دام افتادن ترکیبات فنلی میشود و به این ترتیب از قهوهای شدگی ریزنمونهها میکاهد. قهوهای شدن ریزنمونههای درمنه خزری در حضور 051 میلی گرم در لیتر اسید آسکوربیک به نصف کاهش پیدا کرد. این نتیجه به دلیل پایین بودن مقدار ترکیبات فنلی آزاد شده از این نوع ریزنمونهها و جذب آنها توسط اسید آسکوربیک می باشد

کلیدواژه ها

اسید آسکوربیک ، ترکیبات فنلی، ریزنمونه ، قهوهای شدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.