مهار فرسایش بادی با گسترش سیلاب در مناطق بیابانی

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: همایش ملی مدیریت اراضی - فرسایش خاک و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: FMSE01_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحمید مصباح

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان فارس

غلامرضا رهبر

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان فارس

چکیده

کاهش نیروی فرساینده (باد) و افزایش مقاومت خاک به شیوه هایی چون احداث بادشکن، ایجاد چسبندگی بین ذرات خاک، نگهداری رطوبت و حفظ پوشش گیاهی از جمله روشهای مهار فرسایش بادی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشند. احداث شبکه های گسترش سیلاب در این گونه مناطق علاوه بر آثار مفیدی چون تغذیه آبخوان، تولید علوفه، توسعه اراضی، کاهش سیل و ... با ایجاد تغییر در وضعیت آب، خاک و گیاه مهار فرسایش بادی را نیز سبب میشود. برخی ویژگی های خاک، بقایا و پوشش زنده گیاهی و ردصد خاک لخت شبکه گسترش سیلاب بیشه زرد 1 در دشت گربایگان (فسا – استان فارس) نسبت به شاهد مقایسه گردید. وضعیت رویش درختان دست کاشت نیز به عنوان یکی دیگر از معیارهای مهار فرسایش در این شبکه بررسی شد. دستاوردهای مقدماتی حاکی از آن است که تغییر بافت خاک از سبک به متوسط، فزونی مواد آلی، افزایش درصد پوشش زنده و بقایای گیاهی، کاهش درصد خاک لخت و موفقیت نسبتا خوب رویش درختان (به عنوان بادشکن) تاثیر بسزایی در کاهش نیروی فرسانده و افزایش مقاومت خاک در این ناحیه داشته است. کاهش حمل ذرات ماسه و احیاء پوشش گیاهی در این بیابان بیانگر آن است که می توان در این گونه مناطق برای مهار فرسایش بادی با گزینش مناسب محل اجرا از شیوه گسترش سیلاب بهره گرفت.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.