زرشک و کاربرد آن در صنایع غذایی و دارویی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی بهینه سازی زنجیره تولید، توزیع و مصرف در صنایع غذایی
  • کد COI اختصاصی: COPDCFI02_143
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 6379
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسترن جلالی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی

مسعود قنبری

دانشجوی دکتری صنایع غذایی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

زرشک بیدانه ایرانی (berberis integerrima) به طور تجاری به خاطر میوه آن مخصوصاً در خراسان جنوبی کشت می شود. در حال حاضر بیش از 11 هکتار از زمین زیرکشت، بیش از 9200 تن میوه خشک را حاصل می دهد. انواع مختلف زرشک در دنیا به دلیل فوائد بیشمار مانند استفاده دارویی، غذایی و تزئینی معروف هستند. زرشکها، گروه بزرگی از درختچه های خاردار همیشه سبز یا خزان دار هستند که به دلیل مصارف و کاربردهای متعدد از قبیل مصارف خوراکی میوه نوع بیدانه، استفاده وسیع و روز افزون از خواص دارویی اندامهای مختلف اقسام دانه دار خودرو، برای درمان بیماریها در پزشکی و کاربرد انواع اصلاح شده آنها به عنوان ارقام زینتی در گسترش فضای سبز شهرها، ازاهمیت ویژه ای برخوردارند. میزان آنتوسیانین به عنوان شاخص کیفیت زرشک نیز به حساب می آید. این مقدار تحت تأثیر آب و هوا، تاریخ برداشت و زمان برداشت در روز بستگی دارد. میزان مواد جامد (ssc که تعیین کننده شیرینی است) نیز به عنوان شاخص کیفی در نظر گرفته می شود. میوه زرشک بصورت خام یا پخته مصرف می شود. زرشک تقریباً مانند مرکبات حاوی ویتامین C است. در ایران زرشک خشک شده در بسیاری از مواد غذایی استفاده می شود. علاوه بر این، زرشک گاهی اوقات برای تولید محصولاتی مثل سس، ژله، آب میوه، مربا، مارمالاد و نوشیدنی گازدار استفاده می شود. میوه زرشک طبیعتی سرد و خشک دارد و در طب سنتی مقوی کبد و قلب، صفرابر، مسکن حرارت معده و بندآورنده سیلان خون بواسیر است، همچنین از خویریزی مزمن جلوگیری می کند. بربرین یک آنتی بیوتیک طبیعی در گیاه زرشک برای مقابله با باکتریهای «استاف» است. برخی اثرات دیگر که برای بربرین ذکر شده عبارتند از: کاهنده قندخون، ضد نقرس، ضد التهاب، ضد آکنه، ضد اسپاسم، کاهنده سطح خونی کلسترول، اسپرم کش، تحریک کننده انقباضات رحمی، کاهنده فشار خون و ضد تومور.

کلیدواژه ها

زرشک، مصارف غذایی، مصارف دارویی، بربرین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.