ضرورت توجه به پایداری خاک در اندازه گیری ظرفیت مرتع به منظور توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: همایش ملی مدیریت اراضی - فرسایش خاک و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: FMSE01_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطاالله ابراهیمی

کارشناس ارشد مرتعداری مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان چهار

چکیده

بین پایداری خاک و پایداری پوشش گیاهی ارتباط نزدیک و مستقیمی وجود دارد. از آنجا که هدف مرتعداری، کسب حداکثر سود اقتصادی از منابع تجدید شونده ازجمله گیاهان، آب و خاک و همچنین حفظ این منابع جهت بهره برداری پایدار از انهاست و تعیین ظرفیت مرتع و تعداد دام در واحد سطح ازجمله ابزار دستیابی به این اهداف می باشد، لازم است در تعیین ظرفیت چرا پایداری خاک نیز مورد توجه قرار گیرد. به عبارتی درمناطقی که دارای خاک حساس به فرسایش وناپایدار هستند بسته به میزان ناپایداری خاک آنها در محاسبه ظرفیت چرا تعدیلاتی صورت گیرد تا با هره برداری کمتری از پوشش گیاهی قدار پوشش سطح خاک افزایش یابد و در نتیجه افزایش لاشبرگ و هوموس، پایداری خاک افزایش یافته و در نهایت کاهش فرسایش را در پی داشته باشد. در این بررسی با اندازه گیری حد روانی، خد خمیری و شاخص خمیری خاک محدوده 9 تیپ گیاهی و با تعین بافت هر یک از این خاک ها با جدا نمودن مقدار سیلت، رس ولوم هر یک و از طریق مثلث بافت خاک تعیین شد، با استفاده از پارامترهای فوق پایداری خاکهای منطقه مشخص و طبقه بندی گردید، سپس ظرفیت مرتع بر اساس مدل جامع اندازه گیری ظرفیت چرا در دو حالت: 1- هنگامیکه پایداری خاک به عنوان یکی از عوامل تعیین ظرفیت چرا مد نظر قرار گیرد. 2- پایداری خاک در اندازه گیری ظرفیت چرا دخالت داده نشود. مقایسات آماری نتایج حاصله بیانگر تفاوت معنی داری بین ظرفیت چرا در دو حالت فوق در سطح P< 0.01 می باشد، با توجه به بررسیهای به عمل آمده و نتایج حاصله از این تحقیق لزوم توجه به پایداری خاک در اندازه گیری ظرفیت مرتع در راستای پایداری بهره برداری ازمراتع و همچنین توسعه پایدار محرز می گردد.

کلیدواژه ها

مرتع ، ظرفیت ، چرا ، پایداری خاک ، خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.